PRENOSIMO

Dodik: Uplatili smo 6,5 miliona za 400.000 doza Pfizerovih vakcina

U narednim danima doći će i 30.000, 40.000 doza vakcina Sputnjik, rekao je Dodik

Milorad Dodik. Avaz

Nezavisne novine

27.3.2021

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH izjavio je da zdravstveni sektor u Republici Srpskoj nije ugrožen, te da se u situaciji borbe sa virusom korona pokazao fleksibilnijim i boljim u odnosu na takve sisteme u pojedinim zemljama okruženja.

Dodik je rekao da je istina da su zdravstveni radnici premoreni, ali da je srećan što ovdje nisu viđene scene iz bolnica u Italiji, Španiji, Francuskoj i Americi, kada se akumulirao broj mrtvih koji je bio i do 1.000 dnevno.

- Mi to nismo doživjeli i sve ove mjere što preduzimamo - preduzimamo zbog straha od preopterećenja - rekao je Dodik za "Nezavisne novine".


Gdje su naše pare

On ističe da zabrana rada ugostiteljskih objekata i pojedinih privrednih subjekata zbog pogoršanja epidemiološke situacije nije prisutna samo u Srpskoj, već da je riječ o globalnom problemu.

- Nije pitanje šta hoćemo ili nećemo, već se radi o odgovornosti. Ako zdravstveni sektor kaže da je ugrožen i da ima problema s tim - moramo da reagujemo, a reakcija je da ta mjesta gdje se sakupljaju ljudi pokušamo "konzervirati" - rekao je Dodik.

On kaže da znam da to nije popularno, ali da se neke stvari moraju preduzeti.

- Ako zdravstveni sektor kaže da je priliv pacijenata enorman i da ne mogu kapaciteti da izdrže i ako je priliv veći nego u novembru, mora se reagovati - navodi Dodik.

On je ponovio da je BiH prevarena i kada je riječ o nabavci vakcina protiv virusa korona iz Covax mehanizma.

- Prevara je sama ideja BiH jer se stalno pokušava da se sve ono što se radi na internacionalnom planu centralizuje na BiH, pa tako i vakcine. Uplatili smo 6,5 miliona za 400.000 doza Pfizerovih vakcina i sada se pravi kao slavodobitna manifestacija da su vakcine došle, a nije došlo ništa. Pitamo se gdje su naše pare - kaže Dodik.

On ističe da na tom planu 15.000, 16.000 vakcina koje su došle ne znače ništa.

- Tražimo da nam isporuče ono što smo platili i zašto je neko nešto prodao što nije imao? Kakva je to prevara, kakva je to vrsta solidarnosti? Nemam potrebu za nekim svađalačkim odnosom, ali to su činjenice. Nemamo više potrebu za bilo kakvim kolektivnim nabavkama u bilo kom smislu - poručio je Dodik.

Dodik ukazuje da Srpska ne bi imala ništa da nije uspjela da uđe u nabavku ruske vakcine "sputnjik ve" i da nije obezbijedila 80.000 kineskih vakcina.

- U narednim danima doći će i 30.000, 40.000 doza vakcina Sputnjik - rekao je Dodik.

Kada je riječ o evrointegracijama, Dodik je istakao da Evropa ovaj prostor neće da priključi i da je riječ o prevari.

- Da su htjeli ne bi mijenjali pravila. Pravljena je analiza - od 26 zemalja 18 njih da se sada vrati i prolazi proceduru koju mi prolazimo ne bi prošli u članstvo u EU. Nama se stalno pooštravaju uslovi, a to je samo fin put da kažu - ne trebate nam. Makedonija je primjer i promjena imena države - ističe Dodik.


Promijenio stav

On je rekao da je prije 10 ili 15 godine bio eurooptimista i vjerovao u pravičnost Zapada, ali da je potpuno promijenio stav i sada smatra da su oni nepravični i samoživi.

- Sada smatra da sve što oni čine, čine da sebi obezbijede, a nama prodaju priče i okupiraju naše ekonomije, banke koje su već okupirali i upravljaju sa svime - kaže Dodik.

On je dodaje da sada pokušavaju da preuzmu ovdašnji energetski sistem, a prvi udar u tom smjeru bio je 2006. godine kada su davali kredite i tražili privatizaciju energetskog sistema.

- To smo mi odbili, a sada su formirali Energetsku zajednicu jugoistočne Evrope i utvrđuju neka pravila. Naravno da je ta zajednica opasnost za energetski sistem BiH. Ona primarno ide ka tome da se privatizuje energetski sektor, a napravili su u javnosti tako da kada se neko domaći pojavi, on je odmah kriminalac, lopov, spekulant, mafijaš... - zaključio je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.