SKUPŠTINA KS

Vranić: Nemamo podatke ko se vakcinisao u Srbiji

Da bi se Tocilizumab stavio na esencijalnu listu i da ga pacijenti ne bi plaćali mora federalni ministar promijeniti indikaciono područje što mislim da se neće desiti, rekao Vranić

Vranić: Nismo dobili pisane potvrde. Avaz

Piše: A. Č.

30.3.2021

Nakon što je ministar zdravstva KS Haris Vranić iznio informaciju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji zastupnici u Skupštini KS postavljaju pitanja.

Zastupnik Zvonko Marić pitao je ministra da li je moguće da Kanton pokriva troškove lijeka za koronu Tocilizumab.

- On se masovno koristi u liječenju i nalazi se na bolničkoj listi. Koliko znam 800 mililitara košta oko 1.300 KM. Iako je na liti lijekova ustanove ga ne nabavljaju. Kako se može riješiti ovaj problem jer mnogi građani ga ne mogu priuštiti. Poznato je da u Tuzlanskom kantonu besplatan - pitao je Marić.

Zastupnica Bilsena Šahman pitala je ko su prioriteti prilikom vakcinacije.

- Znamo da su prvi zdravstveni radnici, a da li su tu uključeni i apotekari. Gdje su na spisku RVI, taksisti... - pitala je Šahman.

Zastupnica Smiljana Viteškić tražila je podatke o broju oboljele djece u Kantonu Sarajevo, dok je zastupnica Amra Hasagić pitala koje su se aktivnosti poduzele u sredstvima javnog prijevoza.


Suljević: Ima li podataka o vakcinaciji zdravstvenih radnika. Printscreen

Zastupnik Vedran Jakupović istakao je da veliki broj građana se javlja jer ne mogu dobiti Call centar.

- Ponavljam molbu i pitanje, kada se planira vakcinacija privatnih stomatologa - rekao je Jakupović.

Zastupnik Samir Suljević pitao je da li su u Zavod zdravstvenog osiguranja unijeti podaci o vakcinaciji zdravstvenih radnika.

Odgovarajući na pitanja zastupnika ministar Vranić je rekao da su javno-zdravstvene ustanove odgovorne za nabavku lijekova.

- Zašto ih nema, to vam može odgovoriti menadžment domova zdravlja. Nisam rekao da je mala smrtnost, nego da je smanjena. Vidimo da su drugi kantonu u velikim problemima i traže pomoć viših nivoa. Od petka imamo pad broja umrlih, sa 23 na 16 - rekao je Vranić.

Jakupović: Kada se planira vakcinacija privatnih stomatologa. Printscreen

Na pitanje da li se vrši evidencija građana koji su se vakcinisali u Srbiji, ministar Vranić je rekao da nisu dobili pisane potvrde.

- Mislim da je to veliki minus ne samo za KS, nego i za državu - rekao je Vranić.

Potvrdio je da će produžiti lockdown.

- On mora trajati najmanje tri sedmice. Ukoliko drugi kantoni i RS popusti sa mjerama, opet ćemo imati problem - rekao je Vranić.

Odgovarajući na pitenja zastupnika Marića, Vranić je rekao da ZZO prema naredbi Vlade odvojio 500.000 KM.

- Lijek nema indikaciju za liječenje protiv Covida. Da bi se stavio na esencijalnu listu i da ga pacijenti ne bi plaćali mora federalni ministar promijeniti indikaciono područje što mislim da se neće desiti. Kada ste davali poveznicu sa Tuzlom, ova ustanova ga nabava iz ličnih sredstava - rekao je Vranić.

Nabavka vakcina

Ministar je pojasnio da Kanton Sarajevo nema trenutno kapaciteta za otvaranje izolatorija, a da ne naruši sistem rada drugih javno-zdravstvenih ustanova.

- Nemamo niti ljekarskih potencija. Imamo srednje medicinskog kadra, ali bez iskustva za liječenje Covid bolesnika. Kanton i Ministarstvo zdravstva ima sve spremno za otvaranje trećeg stacionarnog izolatorija, ali nemamo ljudstva. Nadam se da nam neće ni trebati taj scenario - kazao je Vranić.


Stimulacija zdravstvenim radnicima

Premijer KS Edin Forto rekao je da su uradili ogromne napore kako bi nabavili vakcine za građane Kantona.

- Jedini nivo vlasti koji može direktno pregovarati sa svjetskim proizvođačima vakcina je Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo civilnih poslova. Direktno smo razgovarali sa tri proizvođača, i vidjet ćemo šta dalje. Nadam se da ćemo uskoro moći prezentirati sve što smo do sada uradili, ali trenutno nije vrijeme za to - rekao je Forto.

Premijer je pojasnio da se priprema odluka kojom će se naložiti zdravstvenim ustanovama da se stimuliraju oni koji su radili sa Covid pacijentima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.