RMU BANOVIĆI

Dramatično: Požar u jami Omazići još nije ugašen

Prilazi jami Omazići su blokirani, a uposlenici RMU "Banovići" sa kojima smo uspjeli razgovarati pod uvjetom njihove anonimnosti su nam rekli kako se ovakvim događajima ugrožava egzistencija 2.650 porodica

Ulaz u jamu: Postoje indicije da je došlo do pregrijavanja gume na jednoj transportnoj traci. Avaz

Piše: E. Skokić

30.3.2021

Požar koji je izbio u nedjelju ujutro u jami Omazići Rudnika mrkog uglja „Banovići“ u vrijeme kada su su smjenjivale treća i prva smjena još nije ugašen. Prava sreća u nesreći je da nije bilo ljudskih žrtava, a specijalne ekipe pokušavaju doći do žarišta koje se nalazi u jami.

- Nema vatre, ali ima dima. Ekipe rade. Još ne možemo reći šta je uzrok požara, ali postoje indicije da je došlo do pregrijavanja gume na jednoj transportnoj traci. Sve to bit će utvrđeno daljom istragom – kaže za "Avaz" Nuraga Duranović, glavni federalni rudarski inspektor koji je bio na mjestu događaja.


Obaviješten tužilac

Prilazi jami Omazići su blokirani, a uposlenici RMU "Banovići" sa kojima smo uspjeli razgovarati pod uvjetom njihove anonimnosti su nam rekli kako se ovakvim događajima ugrožava egzistencija 2.650 porodica.


Uposlenici su ogorčeni na činjenicu što požar u nedjelju nije odmah prijavljen nego je učinjeno naknadno kada je obaviještena i Policijska uprava MUP-a TK.


- Policijskoj stanici Banovići u nedjelju oko 21:25 sati se obratio rukovodilac službe zaštite na radu u RMU Banovići i prijavio da iz pogona jame Omazići dolazi do širenja dima. O događaju je obaviješten kantonalni tužilac, a potrebne mjere su poduzeli službenici Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Banovići – navodi se u Upravi policije MUP-a TK.


Nakon ovog nemiog događaja danas je na sjednici Parlamenta FBiH reagirala zastupnica PDA BiH Elzina Pirić koja je svoje kolege upozorila:

Dovedena je sigurnost u pitanje

- Dovođenjem na čelo nestručne uprave, smjenama stručnih, a postavljanjem podobnih ljudi čak i u Četi za spašavanje koja je prva linija odbrane, a podjelom 500 aneksa ugovorima o radu, premještanjem proizvodnih radnika u neproizvodne u Podzemnoj eksploataciji, dovedena je sigurnost u pitanje, o čemu je Sindikalna organizacija RMU „Banovići“ već godinu dana upozoravala i argumentovala, pisala i upozoravala na ovo premijera, resorne ministre, federalnu inspekciju, policiju , tužilaštvo… .


Da li će cijeli slučaj dobiti svoj epilog? Nedavno je zamalo izbjegnuta tragedija na Površinskom kopu u Grivicama kada je samo zahvaljujući umijeću bagariste spašena radna mašina, ali i njegov život.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.