UPOZORENJA

Federalna zastupnica Elzina Pirić za „Avaz“: Požar u Rudniku "Banovići" još aktivan

Nabavili su dva buldožera, koji su, nekim čudom, za tri dana stigli iz Japana i sve je to plaćeno milion i 600.000 KM, kaže Pirić

Požar u jami „Omazići“ buknuo krajem marta. Arhiv

Piše: E. Halimić

23.6.2021

Jama „Omazići“ u Rudniku mrkog uglja (RMU) „Banovići“ niti radi niti se zna kad će i hoće li uopće više ikada raditi. Upozorila je to u izjavi za „Avaz“ federalna zastupnica i uposlenica ovog rudnika Elzina Pirić (PDA).


Izjave Uprave

Pirić: Katastrofalno stanje. Avaz

- Stanje u rudniku je katastrofalno. Izjave iz Uprave podsjećaju na one premijera FBiH Fadila Novalića u vezi s nabavkom vakcina. Iznose se laži u javnosti, a niko pouzdano ne zna šta se dešava - poručila je Pirić.

Dodala je da je federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović kazao da je u rudniku bila eksplozija te da su nastale višemilionske štete.

- Pouzdano znam da je požar u jami „Omazići“ još aktivan, a planuo je krajem marta. U međuvremenu se aktivirao još jedan. U jamu silazi samo četa za spašavanje, i to se veoma plitko spuštaju. Rudari rade na čišćenju kruga rudnika te na početku jamskih prostorija. Angažiraju eksperte iz Poljske, iako u BiH imamo vrsnih stručnjaka, a to rade kako bi sakrili informacije. Potopili su dio jame, zamutili, ali ne znaju dokle je voda stigla niti šta su potopili, jer nemaju skener koji to može tačno pokazati - istakla je Pirić.

Kako je rekla, RMU „Banovići“ i jama „Omazići“ spadaju među najperspektivnije rudarske kopove u BiH.

- Počinjem misliti da će Uprava rudnika, ova trenutna, biti upisana crnim slovima u historiji Banovića i BiH. Bit će to uprava koja je najperspektivniji rudnik u FBiH dovela u stečaj. Direktor Fadil Kudumović samo „baca patke“ i prašinu u oči. Rudarima su smanjene plaće za 13 posto od marta prošle godine. Primljeno je 150 novih radnika, od čega je polovina administrativno osoblje - pojasnila je Pirić.

Kazala je da se administrativni radnici otimaju za stolice, jer nemaju više gdje sjesti.

- Čak 860 aneksa na ugovore o radu je zaključeno, i to samo za godinu. To nema nigdje na svijetu. U Banovićima ne postoji pravna država. Nabavili su dva buldožera, koji su, nekim čudom, za tri dana stigli iz Japana i sve je to plaćeno milion i 600.000 KM. Kako su oni za tri dana stigli iz Japana, i to u doba pandemije - upitala je Pirić.


Izvlače novac

Prema njenim riječima, radi se o višemilionskom kriminalu i pranju novca.

- Pokušavaju sve kako bi se dovelo do restrukturiranja najperspektivnijeg rudnika. Kompanije „Alumina“ iz Zvornika i „Zora“ iz Lukavca poslale su upozorenja pred raskid ugovora s RMU „Banovići“ zbog nekvalitetnog uglja koji im se isporučuje. Direktor prijeti rudarima otkazima, a sve kako bi sakrio ono što se dešava. Ovo nije samo uništavanje rudnika, već i Banovića, u kojima je najmanje 6.000 ljudi na neki način vezano za rudnik - zaključila je Pirić. 

Upozorenje pred otkaz

Disciplinska komisija RMU „Banovići“ izrekla je Elzini Pirić posljednje upozorenje pred otkaz ugovora o radu.

- Izrekli su mi upozorenje iako sam na bolovanju proteklih godinu zbog izuzetno teškog zdravstvenog stanja, o kojem ne bih govorila u javnosti. Pokušavaju me istjerati iz ovog rudnika, ali ja neću ostaviti svoje kolege na cjedilu - poručila je Pirić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.