UPOZORENJA

Rustemović za "Avaz": Zbog loših plaća Agencija za lijekove ostaje bez stručnog kadra

Pozivam političare koji ozbiljno žele pomoći Agenciji da se na licu mjesta uvjere kakav je naš radni dan i uvjeti u kojima radimo, kazao nam je Rustemović

Rustemović: Stimulacije nisu dijeljenje mimo zakona. Avaz

Piše: A. Jamaković

1.4.2021

Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH čini većinom medicinsko zdravsteno osoblje koje ima najmanje plaće u državi. Nismo prepoznati kao grupacija zdravstvenih radnika i u kategoriji smo, sa pravom mogu reći, ponižavajuće grupacije koja služi za potkusurivanje politika, kazao je u izjavi za portal "Avaza" predsjednik Sindikata Agencije Ramo Rustemović.

- Plaća magistra farmacije je oko 1.200 KM, plata analitičara u Kontrolnom laboratoriju 900. To nije ni u visini telefonskih računa poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Loše plaće su nas dovele da imamo permanentno osipanje stručnog kadra, odlaske u druge institucije, dobro obučene i pripremljene za rad u evropskim tijelima za kvalitet i kontrolu lijekova u Strazburu – kazao nam je Rustemović.

Osvrnuo se i na optužbe u javnosti da su u Agenciji obilato dijeljene stimulacije i otpremnine.

- Stimulacije nisu dijeljenje mimo zakona, a otpremnina za penziju je zakonska kategorija. Stimulacije za pojedince su dijeljenje na osnovu rezultata rada i njihovog ukupnog doprinosa u radu u ovim vrlo teškim uslovima pandemije krize izazvanom pandemijom koronavirusa. Pozivam političare koji ozbiljno žele pomoći Agenciji da se na licu mjesta uvjere kakav je naš radni dan i uvjeti u kojima radimo. Mi na ovu stimulaciju gledamo kao na milostinju. Ne treba nam, ukinite je, ali nam dajte da radimo i živimo od našeg rada i naše zarade na tržištu – rekao nam je Rustemović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.