SUD BIH

Suđenje Ahmetoviću: Čiji je Bektić bio vozač

optuženi je Bektiću omogućio sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 12.280 KM

Ahmetović: Bivši ministar sigurnosti. Arihv

Birn

5.4.2021

Na suđenju bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadiku Ahmetoviću za zloupotrebu položaja, svjedoci Državnog tužilaštva su naveli da Adnan Bektić nije radio u Operativno-komunikacijskom centru (OKC) i da je bio vozač optuženog.

Željko Dugonjić je rekao da je od jula 2010. godine do 2019. godine radio u Sektoru za zaštitu tajnih podataka pri Ministarstvu sigurnosti BiH, te da je u OKC-u radio kao “neformalni šef”.

Na upit da li je Bektić bio angažovan u OKC-u, svjedok je kazao da se “prema imenu i prezimenu ne sjeća te osobe”, dodavši da je ne poznaje. Također je potvrdio da se ne sjeća da je Bektić prisustvovao seminarima u vezi sa projektom “Argos”.

Odbrani je svjedok rekao da se ne sjeća spiska osoba angažovanih u OKC-u, dok je na upit sudije Ize Tankića kazao da ne zna ko je bio Ahmetovićev vozač.


Potpisao četiri ugovora o djelu

Mirnesa Softić, stručni savjetnik administratora mreža u OKC-u, potvrdila je da je vršilac dužnosti šefa OKC-a bio Dugonjić, te navela da je bilo osam operatera.

Softić je kazala da ne poznaje Adnana Bektića i da joj nije poznato da je radio u tom Centru. Dodala je da ga nije viđala na seminarima koji su se ticali projekta “Argos”.

U unakrsnom ispitivanju Softić je navela da nije bila u prilici da vidi spisak angažovanih u OKC-u i “Argosu”. Na upit da li postoji mogućnost da su određene osobe bile angažovane na drugim lokacijama izvan suterena gdje se nalazio Centar, svjedokinja je rekla da joj to nije poznato.

Ahmetovića optužnica tereti da je od kraja 2011. do septembra 2012. godine potpisao četiri ugovora o djelu sa Bektićem, koji nije obavljao naručene poslove. Kako se navodi, optuženi je Bektiću omogućio sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 12.280 konvertibilnih maraka (KM) i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM.

Treći svjedok Radenko Stanić, nekadašnji pomoćnik ministra u sektoru za pravne, kadrovske poslove i opće finansije, na upit o ugovorima o djelu krajem 2011. i 2012. godine rekao je da mu je poznato kako su “skoro cijelo vrijeme zaključivani ugovori o djelu”, pojasnivši da Ministarstvo sigurnosti nije bilo dovoljno popunjeno u punom kapacitetu.


Ugovor o djelu

Nakon što je upitan da li je u ovom periodu bio zaključen ugovor između Ahmetovića i Bektića, svjedok je kazao da se ne može tačno sjetiti imena, jer je bilo mnogo ugovora.

- Znam da je Bektić bio jedno vrijeme vozač. Od kada do kada ne mogu se sjetiti. Mislim da je bio njegov vozač - rekao je Stanić, dodavši da to “pretpostavlja”.

Svjedok je pojašnjavao i proceduru zaključivanja ugovora o djelu, kazavši, između ostalog, da ministar daje saglasnost na poslove koji će se obavljati, a da je on lično kao resorni pomoćnik gledao postoji li ministrova saglasnost, te da li ta osoba ima stručnu spremu.

Odbrana ga je upitala zna li da je Bektić radio i druge poslove, na šta je on odgovorio:

- Ne mogu se sjetiti tog perioda, ali vidim iz razgovora da je bio vozač i radio druge poslove. Medijski sam propratio i evo iz priče da je radio po ugovoru o djelu.

Bakir Dautbašić je ispričao da je u periodu 2011. i 2012. godine bio sekretar Ministarstva sigurnosti, te da je u tom periodu Bektić bio Ahmetovićev vozač. On je dodao da se ne sjeća da je postojao ugovor o djelu na Bektićevo ime krajem 2011. godine, dodavši da je prošlo mnogo godina.

Svjedok je naveo kako se ne sjeća da je Bektić zaključivao ugovor o djelu na projektu “Argos”, te istakao da ga nije viđao u OKC-u. Dautbašić je potvrdio da je on trebao biti upoznat sa zaključivanjem ugovora o djelu, ali da su bili narušeni hijerarhijski odnosi u smislu da “o nekim dokumentima nije bio obaviješten”.


Često bio na službenom putu

U toku 2012. godine, prema svjedoku, Bektić je često bio na službenom putu i ima dosta naloga, pojasnivši da je Ahmetović živio van Sarajeva.

Svjedoku je prikazan i niz dokumenata, a na nekim je potvrdio svoj paraf, poput jednog Bektićevog ugovora o djelu. Odgovarajući na pitanja sudije Tankića, svjedok je rekao da je Bektić imao ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Nakon što ga je sudija upitao da je li moguće da je Bektić bio na ugovoru o djelu, a da je svjedok prvobitno kazao da je imao ugovor na neodređeno vrijeme, Dautbašić je rekao da to nije moguće.

- Kad sam ja parafirao ovaj ugovor ne znam da li ga je Ahmetović potpisao - pojasnio je svjedok.

On je kazao i da je moguće da određene osobe rade druge poslove u odnosu na one koje inače rade u kratkom vremenskom periodu.

Suđenje će se nastaviti 19. aprila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.