AVAZ SAZNAJE

SIPA predala izvještaj sarajevskom Tužilaštvu o postupanju na Kliničkom centru

Izvještaj je predat 9. aprila, zajedno s prilozima Tužilaštvu KS i Općinskom sudu Sarajevo, rekao nam je Miladinović

M. Aščić

KCUS: SIPA postupala po naredbama Tužilaštva KS

Foto: Radio Sarajevo


Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) predali su izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama u vezi sa postupanjem na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) na čijem čelu je Sebija Izetbegović supruga Bakira Izetbegovića, lidera SDA.

Podsjećamo, po naredbi Općinskog suda i Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici SIPA-e izuzeli su prošle sedmice dokumentaciju o respiratorima koje je  Bakirov Fadil Novalić (SDA), nabavio preko firme Fikreta Hodžića i njegove "Srebrene maline. Osim s KCUS-a, dokumentacija je izuzeta i iz  laboratorije "Verlab" i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). 

Ranije je izuzeto pismo anesteziologa s KCUS-a, koje je poslano Upravi ove medicinske ustanove.

Pismo ljekara

Prema riječima Luke Miladinovića, glasnogovornika SIPA-e, izvještaj je predat zajedno s prilozima Tužilaštvu KS i Općinskom sudu Sarajevo, po čijim su narebama i postupali.

 - Izvještaj je poslan 9. aprila - rekao nam je Miladinović.

Prema informacijama "Avaza" jedan dio dokumentacije predat je i jučer.

Ove aktivnosti su pokrenute nakon pisma ljekara koja su se pojavila u javnosti, a u kojima se govori o katastrofalnom stanju na KCUS-u i navoda da se respiratori „Srebrene maline“ ne mogu koristiti za liječenje Covid pacijenata.

  • KCUS: SIPA prošle sedmice izuzela dokumentaciju

    KCUS: SIPA prošle sedmice izuzela dokumentaciju

    Foto: Avaz


Prije nekoliko dana na KCUS-u su bili državni i kantonalni tužioci, ali i inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i inspektori Federalne inspekcije.

Kada je u pitanju KCUS, SIPA je po nalogu tužioca izuzela dokumente o respiratorima koji su bili pušteni u rad u Covid odjeljenjima, po čijim uputama, koliko ih je sad ispravno i koji ne rade. Radi se o 30 respiratora, koje je dobila i tražila ova medicinska ustanova.

Svi ugovori

Prema informacijama "Avaza", SIPA je iz "Verlaba" iznijela tri registratora u kojima su svi radni nalozi, izvještaji o mjerenjima, ugovor između FUCZ-a i "Verlaba", kao i certifikate za sve do sada verifikovane respiratore.

Isto je i s FUCZ-om. Oduzeti su ugovori s "Verlabom", kao i originalna dokumentacija koja se odnosi na procese raspodjele, instalacije i verifikacije respiratora ACM812A.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na