SJEDNICA VSTV-A

Lagumdžija: Danas smo spriječili udar na pravosudni sistem BiH

Uspjeli smo ovo spriječiti, ovo je bio pokušaj udara na pravosudni sistem. A problem ćemo rješavati u narednom periodu, istakao je Lagumdžija

Lagumdžija: Govorio o normama. Avaz

Piše: E. Halimić

14.4.2021

Tačka koja se tiče izmjene kriterija za vrijednovanje rada sudija je nakon rasprave skinuta sa dnevnog reda, kazao je danas predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Halil Lagumdžija.

- Oni koji su donosili norme imali u vidu jednu godišnju normu i nespretno je ugrađeno da se norma računa zbirom 11 mjesečnih normi. Ukoliko bi usvojili prijedlog koji se danas našao na sjednici, norma bi bila smanjena linearno za 9 posto, što je neprihvatljivo. Došlo bi do produženja rokova, a znate da s tim imamo problem - pojasnio je Lagumdžija.



Pravosuđe u BiH ne bi moglo funkcionirati

Dodao je da građani mogu tražiti naknadu štete za probijanje rokova.

- Naš pravosudni sistem ovisi o finansiranju međunarodne zajednice. Da je današnji prijedlog prošao svi projekti međunarodne zajednice i sva pomoć bila bi obustavljena, a pravosuđe u BiH ne bi moglo funkcionirati. Donijeli smo zaključak da se sve rati komisiji na razmatranje kako bi se dobio novi prijedlog - naglasio je Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, usvojen je i zaključak da se od svih sudova zatraži da stave na dnevni red svojih kolegija i da se očituju po ovom pitanju, te dostave VSTV-u.

- Uspjeli smo ovo spriječiti, ovo je bio pokušaj udara na pravosudni sistem. A problem ćemo rješavati u narednom periodu - istakao je Lagumdžija.


Lagumdžija: Govorio o normama. Avaz

Dodao je da je na sjednici bilo i riječi o izuzeću glavne disciplinske tužiteljice.

- Često imamo zahtjeve za izuzećem. Trenutno ukoliko se izuzme glavna discipnska tužiteljica niko ne može postupati iz UDT-a. U takvoj situaciji nametnula se potreba da se ovaj problem riješi. Tražimo vanjske disciplinske tužioce. Napravit ćemo listu i softver će određivati koji će tužilac postupati u situacijama kad dođe do izuzimanja UDT-a. Stavili smo i kriterije, ne može to biti nosioci pravosudnih funkcija protiv kojih se vodi postupak, mora biti iskusan - pojasnio je Lagumdžija.

Odgovarajući na pitanja, Lagumdžija je govorio o zaštiti CMS sistema.

- Nemamo definitivan stav, ali na tome se mora raditi. CMS je uspostavljen da bi se spriječila zloupotreba šta će ko raditi. Imamo indicije da je bilo zloupotreba, svaka od njih čini disciplinski prekršaj - istakao je Lagumdžija.


Izmjene i dopune Zakona o VSTV-u

Govoreći o sudskih normi, Lagumdžija je ponovio da se današnjim prijedlogom smanji norma sudijama za 9 posto.

- Razmatrali smo reformski program, on je usvojen i objavljen je na web stranici VSTV-a. Dostavljen je svim predstavnicima pravosudne zajednice i sad čekamo sugestije. Taj rok je istekao 8. aprila, a bilo je jako mnogo sugestija i očekujem da ćemo analizu imati do naredne sjednice. Ako prođe plan uz korisne sugestije mislim da ćemo imati pravi dokument - kazao je Lagumdžija.

Dodao je da su u proceduri izmjene i dopune Zakona o VSTV-u.

- Zbog neodgovarajućih normi došli smo u situaciji da nam je poništena jedna odluka. Ali mi tražimo podršku i da se čim prije usvoje izmjene i dopune, te da dobijemo alate da mi možemo intervenirati podzakonskim aktima i na taj način reformisali pravosuđe - zaključio je Lagumdžija.

Govoreći o disciplinskim postupcima, Lagumdžija je kazao da se postupak može pokrenuti protiv bilo kojeg nosioca pravosudne funkcije.

- Podnijeta je disciplinska tužba protiv predsjednika Suda BiH, ali i glavne tužiteljice BiH. Ne znam kako će to završiti i kako to može uticati na sistem. Formirane su komisije i one su trajne i one su kroz sistem izabrane. Može ovo biti i pozitivno i negativno. S jedne strane se pokazuje da nema nedodirljivih, a s druge strane u javnosti se stvara negativna slika - naglasio je Lagumdžija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.