GRAČANICA

U herojskoj Lukavici na tri dominantne kote, postavjene tri spomen ploče

Na Lukavicu je dnevno sa tri strane srpskih položaja znalo pasti hiljadu granata, kaže Hadžić

Postavljene spomen ploče. H. Čalić

Piše: H. Čalić

15.4.2021

Za 20 kilometara udaljeno veliko gračaničko naselje Lukavica, starješine, borci Armije RbiH i građani kažu da je bila i ostala herojska mjesna zajednica. Agresor je Lukavicu, pa i susjednu Lukavica Rijeku napadao sa tri strane, sa Ozrena, Becnja, Doboja, Osječana, Sjenine, Paležnice i Skipovca.

Kako kaže brigadir Osman Puškar, ratni komadant cilj nerpijatelja je bio odsjeći Lukavicu i Lukavica Rijeku, pa udariti na Doboj Istok, i u okruženje dovesti Gračanicu.

- Na Lukavicu je dnevno sa tri strane srpskih položaja znalo pasti hiljadu granata. Borci Armije RBiH, ni u koga se nisu posebno uzdali, hrabro su branili i odbranili ovaj kraj, a oslobodili dijelove Donjeg i Gornjeg Skipovca i Oblić. Sačuvali smo naš narod od prognanstva. Lukavica je slobodu skupo platila, palo je 70 žrtava, što boraca, što civila. Njima u čast otkrivamo spomen ploče da se ne zaboravi njihova žrtva- kaže Mirsad Hadžić, demobilisani borac i predsjednik MZ Lukavica.

 Danas među okupljenim borcima u Lukavici nije bilo najmlađeg, Ibrahima Hodžića, koji je sa 17.godina otišao da brani domoviu i obišao sva ratišta. Preminuo je prošle godine, 29. februara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.