VAKCINACIJA U SARAJEVU

Vranić obišao Zetru: Sve je spremno, imamo 60.000 prijavljenih

ZZO kroz aplikaciju upisuje vrstu vakcine, vrijeme i lokaciju vakcinacije i broj vakcine, to se pohranjuje u server

A. K.

Haris Vranić

Foto: Vlada KS


Ministar zdravstva KS Haris Vranić obišao je danas Olimpijsku dvoranu Huan Antonio Samaran – Zetra u kojoj se održava trening timova i provjera funkcionalnosti sistema imunizacije koja bi zvanično trebala početi od srijede.

U prvoj fazi bit će vakcinisane osobe starije od 75 godina, za šta je namijenjeno 10.000 doza vakcina. Prema procjenama na 30 punktova za vakcinaciju dnevno će se moći vakcinisati 2.000 osoba.

Ministar Vranić je kazao da je Zavod zdravstvenog osiguranja obavijestio porodične ljekare da obavijeste stanovnike koji spadaju u ovu starosnu grupu da će se moći vakcinisati, ukoliko žele. Do sada je prijavljeno preko 60.000 građana, a taj broj će se povećavati.

- Za prvu fazu imamo oko 7.000 prijavljenih starijih od 75 godina, mislim da će biti i više. Mislim da će ovaj broj vakcina biti dostatan za tu populaciju koja se prijavila. Na raspolaganju imamo donaciju od 10.000 iz Srbije, sa obećanjem još 10.000 za revakcinaciju, zatim 3.000 kineskih vakcina - rekao je i dodao da će građani na raspolaganju imati vakcine AstraZeneca i Sinovac. 

  • Vakcinalni punktovi u Zetri

    Vakcinalni punktovi u Zetri

    Foto: Avaz


Iz Ministarstva Civilnih poslova BiH su, kazao je Vranić, dobili 10.000 vakcina iz Turske za vakcinaciju bezbjednosnih snaga.

Sve je spremno za vakcinaciju u srijedu, najveću bojazan predstavlja informatički sektor.

- Medicinski kadar je već provjeren, najveća bojazan je za informatički sektor, jer je sve informatizirano - kazao je.

  • Unutrašnjost vakcinalnog punkta u Zetri

    Unutrašnjost vakcinalnog punkta u Zetri

    Foto: Avaz


Dodao je da kontraindikacija nema, izuzev uobičajenih.

- Za vakcinaciju jednog osiguranika će trebati 20 minuta. ZZO kroz aplikaciju upisuje vrstu vakcine, vrijeme i lokaciju vakcinacije i broj vakcine, to se pohranjuje u server, kad se osoba revakciniše tad je proces završen i dobiva se bar kod. On se koristi kao npr. covid pasoš - kazao je Vranić i naglasio da se niko neće vakcinisati preko reda i da žele da proces bude transparentan.

Više o temi Haris Vranić

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na