TUŽNA VIJEST

Od koronavirusa preminuo ugledni arhitekta Said Jamaković

Bio je i direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo u poslijeratnom periodu, a projektirao i zgradu Centralne banke

Jamaković: Bio je aktivan član AABiH. Asocijacija arhitekata BiH

Piše: A. J.

24.4.2021

Od posljedica zaraze koronavirusom preminuo je istaknuti bh. arhitekta Said Jamaković, potvrdili su iz Asocijacije arhitekata u BiH.

Jamaković je rođen u Banjoj Luci 1942. godine, a diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1967. godine. Svoju dugogodišnju plodnu karijeru gradio je u firmama IPSA i Dom, a bio je i direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo u poslijeratnom periodu. Radio je i u sekretarijatu za urbanizam i komunalne poslove grada Sarajeva i u arhitektonskoj firmi "Archdesign".


Sa suprugom Šefkom autor je brojnih arhitektonskih zdanja poput zgrade "Teloptic" i Studentske poliklinike. Projektirao je još i zgradu Centralne banke – filijala Sarajevo (sa Maidom Ćejvan), Stanicu Banja Luka (sa Živoradom Jankovićem i Tanjom Roš-Dimitrijević), a autor je i prostornog plana Kantona Sarajevo.

Učestvovao je na brojnim domaćim i međunarodnim konkursima. Autor je izložbe Arhitektura grada 1990. (sa Aleksandom Levijem) a učestvovao je i na izložbi povodom otvaranja muzeja savremenu umjetnosti u Lajpcigu.


- Bio je aktivan član AABiH i jedan od urednika časopisa “Arh” koji je AABiH svojevremeno izdavala.Ovim putem Asocijacija arhitekata izražava iskrenu sućut obitelji, prijateljima i kolegama - saopćeno je iz Asiocijacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.