FEDERALNI MINISTAR

Nakon nereda u Mostaru, Čampara najavljuje izmjene zakona i brutalne sankcije za huligane

Sankcije ćemo pooštriti do te mjere da više nijednom navijaču ne padne napamet da učestvuje u bilo kakvim neredima, kazao je Čampara

Aljoša Čampara. Arhiv

Piše: D. H.

25.4.2021

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara najoštrije je osudio sinoćnje nerede u Mostaru koje su izazvali pripadnici navijačke skupine Ultrasi te poručio kako MUP HNK, zbog problema s kojim se susreće zbog uplitanje politike u radu policije, nije u stanju osigurati poštivanje javnog reda i mira.

- Pozivam Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona da u najkraćem roku dostavi nadležnim organima izvještaje o počinjenju krivičnog djela protiv svih osoba koje su učestvovale u sinoćnjem neredu, rekao je Čampara.

 

Ministar Čampara je rekao kako evidentno postoje propusti u radu Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona koje nije u stanju osigurati poštivanje javnog reda i mira.

 - To je posljedica višegodišnjih problema s kojim se susreće Uprava policije MUP-a HNK počevši od nepostojanja policijskog komesara, činovanja pa sve do prijema novih policajaca. Politika je ušla u svaku poru sistema pa tako i sigurnosnog, a to je neprihvatljivo“, kazao je Čampara.


 Ministar Čampara je istakao kako sve češći huliganski neredi, posebno u Mostaru, počinju predstavljati ozbiljnu sigurnosnu prijetnju, a na koju će država morati odgovoriti pooštravanjem sankcija.

 - Radit ćemo u Domu naroda Parlamenta FBiH na izmjenama zakona. Sankcije ćemo pooštriti do te mjere da više nijednom navijaču ne padne napamet da učestvuje u bilo kakvim neredima, kazao je Čampara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.