BUNT RADNIKA

Na provomajski protest pred Vladu FBiH dolaze i metalci

Traže da konačno i što prije bude povećana minimalna plaća

A. Bajramović

Melez: Prioritet za vakcinisanje

Foto: Avaz


Kolegama iz Saveza sindikata radnika rudnika FBiH na prvomajskim protestima pred zgradom Vlade FBiH pridružit će se i članovi Sindikata metalaca. Okupljanje je već najavljeno policiji, a u toku su pripreme kako bi protesti bili organizirani u skladu s epidemiološkim mjerama.

- Gotovo 70 predstavnika Sindikata ide prema Vladi FBiH. Tražimo da konačno i što prije bude povećana minimalna plaća, jer su metalci radnici s mizernim primanjima koji svoj posao ne mogu raditi od kuće i online. Jedan od zahtjeva bit će i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora. Zbog toga što su svakodnevno izloženi riziku, tražimo da i radnici u sektoru metalske industrije, također, budu među prioritetima za vakcinisanje - kazao je predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez.

  • Bajro Melez

    Bajro Melez

    Foto: Arhiv


Proteste pod sloganom “Ne nehumanom i nepravednom restrukturiranju rudnika” ranije su najavili rudari, nezadovoljni planom reorganizacije rudnika. Ako prvomajski ne bude rezultirao kompromisom, oni su najavili i novi skup na koji će, umjesto 250, koliko ih je najavljeno za 1. maj, pred Vladu doći nekoliko hiljada rudara.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH za Dan rada najavljuje protestnu vožnju pod sloganom “I grob i rob! Šta nam još spremate?”.

Insistiraju na povećanju minimalne plaće, potpisivanju kolektivnog ugovora te da se uposlenima u trgovini konačno omoguće slobodni dani praznicima.

NA VRH

Podijeli članak na