STAVOVI

Novalić: „Hercegovinalijek“ će nabaviti 500.000 vakcina iz Kine

Moramo odrediti i veletrgovca koji će uraditi posao dostavljanja 500.000 vakcina iz Indije, pojasnio je Novalić

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić. PrintScreen

Piše: E. H.

29.4.2021

Delegatima na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH delegatima se obratio i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

- Država i dalje treba da nabavlja vakcine. Zavod za javno zdravstvo je zadužen za ovaj posao, ali ne eksplicitno. Vlada FBiH je otvorila javni poziv za kompanije da nam se jave, a da nabave vakcine. Vrlo se pokazalo da ti kanali ne funkcioniraju i ako svi misle da mogu funkcionirati. Teret smo prenijeli na Vladu FBiH jer smo tad shvatili da to moramo. Otvorili smo četiri kanala, prema SAD prema „Pfizeru“ i „Moderni“ ali stigao je obavijest da ove kompanije to u voom trenutku ne mogu i mi smo zatamnili taj kanal. Drugi je kanal je „Sputnjik“, udružili smo mi i KS da zajedno nabavljamo „Sputnjik“ oni rade na tome, a mi ćemo to finansijski pokriti. Objasnili smo preko ambasade da smo mi entitet i prihvatili su. KS to radi i to je izgloedan izvor. Broj tri je komunikacija prema „AstraZeneca“ proizvođaču – pojasnio je Novalić.


Vakcine iz Indije

Dodao je da se najlakše se dobijaju one iz Indije, te da je Vlada FBiH dobila dozvolu vlade u Engleskoj.

- Moramo dobiti i dozvolu indijskog premijera i to smo prošli i sljedeći korak je da odredimo veletrgovca koji će taj posao uraditi. Otvorili smo poziv da se jave i sutra se zatvara taj poziv. To je oko 500.000 ovih vakcina i to može biti izvjesno u ponedjeljak. Ta je dobava relativno najbrža. Četvrti kanal je prema Kini, ima šest koraka, a mi smo na petom. Mora se formirati komisija, a veletrgovca smo probrali za to. To je „Hercegovina lijek“ i to je 500.000 vakcina. Možemo da kažemo da je sljedeći korak potpisivanje ugovora i tad će biti poznati rokovi – kazao je Novalić.

Prema njegovim riječima, države koje isporučuju vakcine ne dozvoljavaju da neke naše prijateljske države daju nama vakcine iz svojih kontingenata.

Doktor Sanjin Musa kazao je da pitanja delegata održavaju složenost stanja u kojem se nalazimo.


Stopa testiranja

- U početku pandemije nas su motivirali podaci iz Kine i drugih dijelova svijeta. Vrhunac drugog vala bio je u novembru prošle godine i tad je postojao veliki broj mjera. Dosljedno pridržavanje mjera je vrlo važno, a naročito između valova. Cjepiva nisu jedini alat, mjere su bitne. I kad se vakcinišemo bit će potrebno da se pridržavamo mjera, da nosimo maske, držimo distancu... – pojasnio je Musa.

Dodao je da stopa testiranja ascilira među kantonima.

- Sarajevski i HNK najviše testiraju. Mi smo u našim preporukama naveli da kantoni mogu poduzimati mjere, ostavili smo tu mogućnost. Očekujemo cjepiva,m a do sad stiglo je preko 70.000 vakcina, a vakcinisano je 45.000 ljudi sa prvom dozom i oko 5.000 sa drugom. Kad je riječ o COVAX mehanizmu, Vlada FBiH je platila 800.000 cjepiva. naš plan predviđa da je potrebno cijepiti oko 50 posto stanovništva, mi sad ne znamo ni koliko traje imunitet nakon preboljene bolesti. Borba se nastavlja i kraj se ne vidi – istakao je Musa.

Marić: Priča o kanalima odudara od logike. PrintScreen

Priča o kanalima odudara od logike

Delegat Zvonko Marić istakao je da priča o kanalima odudara od logike.

- Sve se svodi da će neko od nas biti u kanalu dok ne funkcioniraju kanali. Vrlo je interesantno da je to obećana brzina, nije trebalo davati lažna obećanja. A danas čujemo da ni komisije nisu osnovane, pa o čemu priča premijer. U stalnom smo nekom očekivanju. Gospodine Musa, supruga od mog brata je pulmolog i revakcinisani su i onda su se loše osjećali i ponovo je zaražena. Ostaju mjere opreza, maske, niko ne garantira da je ovo konačno rješenja za koronavirus. Možda manje respiratora, manje smrtnih slučajeva. Treba raditi na preventivi, vakcinisati se, ali ova obećanja nisu dobra. Ovi kanali me podsjećaju na crnogorsku izreku „Narode ne bojte se, bolje biti neće“ – poručio je Marić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.