NA LICU MJESTA

Mirza Fazlić: Nećemo sadaku, hoćemo plaću!

Ako se zahtjevi ne ispune idemo u masovne demonstracije

Mirza Fazlić. Screenshot / A. Čengić

Piše: A. Čengić

1.5.2021

Rok za ispunjenje zahtjeva Sindikata metalaca BiH je 30 dana, nakon toga najavljuju masovni bunt. Žele dostojanstvene plaće i da se privreda oslobodi visokih nameta.

- Ako se zahtjevi ne ispune idemo u masovne demonstracije. Nećemo sadaku, hoćemo plaću, hoćemo dostojanstven rad. Dosta više - kazao je Mirza Fazlić. 

Podsjećamo, u Sarajevu se organiziraju protesti nezadovoljnih radnika koji traže svoja prava. Na proteste je, pored ostalih, izašao i Sindikat metalaca BiH. Kažu da su došli da predstave radničku klasu. Postavili su zahtjeve čije ispunjavanje traže hitno i bez odlaganja.

- Hitno i bez odgađanja utvrđivanje najniže plate u FBiH, čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plate u FBiH, bez naknada koje nemaju karakter plate;

Osloboditi privredu nepravedno visokih nameta, tj. opterećenja na platu koja u FBiH iznose skoro 70 posto;

Apelujemo na nadležne institucije, tj. na krizne štabove, kako federalne tako i kantonalne, da u skladu sa svojim ovlastima i odgovornostima uvrste radnike realnog sektora, naročito metalne industrije, u skupinu populacije našeg stanovništva, koja bi imala visoki prioritet u provođenju imunizacije, napominjući da su prvi prioritet zdravstveni radnici i tzv. ranjive skupine našeg društva;

Hitno pokrenuti aktivnosti u vezi s počinjanjem pregovora za usaglašavanje i zaključivanje kolektivnog ugovora  - zahtjevi su ovog Sindikata.







Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.