BILATERALNA SARADNJA

Japan donirao BiH 7,4 miliona KM za borbu protiv ilegalnih migracija

Moja posjeta je prilika da dodatno ojačamo dosadašnje dobre odnose, kazao je ministar vanjskih poslova Japana

A. K.

Toshimitsu Motegi i Bisera Turković

Foto: Anadolija


Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se sa ministrom vanjskih poslova Japana Tošimicuom Motegijem (Toshimitsu Motegi), koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Nakon bilateralnog sastanka delegacija ministarstava BiH i Japana, ministrica Turković i ministar Motegi potpisali su Sporazum razmjenom nota između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana o bespovratnoj pomoći u iznosu od 500 miliona japanskih jena (7,4 miliona KM).

U izjavi za medije Turković je naglasila da se radi o vrlo važnoj posjeti koja dolazi u ključnom trenutku za BiH.

- Sa zadovoljstvom mogu reći da je Japan dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i nas kao građana BiH. To se kroz 25 godina diplomatskih odnosa iznova potvrđuje. Želim, stoga, da se na prvom mjestu zahvalim mom kolegi Motegiju te Vladi i građanima Japana. Uz nas ste bili u najtežim danima i ostali do danas - navela je Turković.

Kazala je kako je s japanskim kolegom razgovarala o unapređenju prijateljskih odnosa dvije države, ekonomskoj saradnji te borbi protiv pandemije koronavirusa. Pozdravila je potpisivanje Sporazuma o bespovratnoj pomoći i istakla kako će ta pomoć biti usmjerena na jačanje kapaciteta za borbu protiv ilegalnih migracija.

Razgovarano o vakcinama

Razgovarano je i o borbi protiv pandemije koronavirusa, posebno problemima u isporuci vakcina.

- Iako su se stvari u posljednjih nekoliko sedmica pokrenule sa mrtve tačke i predstavljaju određeno ohrabrenje vjerujem da će Japan iz svoje pozicije pomoći kako bi te isporuke krenule još intenzivnije i pravednije. Kao članica Vijeća za implementaciju mira, Japan je vrlo jasno podržao teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Potvrdila sam našu predanost reformama na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, uprkos negativnoj retorici - naglasila je Turković.

U fokusu razgovora bili su i razvojni infrastrukturni projekti, te ekonomski rast.

Kazala je da postoji ogroman prostor za napredak, ne samo za BiH nego i cijelu regiju Zapadnog Balkana. Dodala je da veliki potencijal za saradnju postoji u sektoru turizma, sporta, kulture, energetike, informaciono-komunikacionih tehnologija, drvnoj, metalnoj i tekstilnoj industriji.

Podrška Japana

Japanski ministar Motegi je istakao da Japan podržava suverenitet i državno jedinstvo Bosne i Hercegovine i da će i dalje pomagati Bosni i Hercegovini u izgradnji države i pomirenju naroda.

- Naše dvije države dijele osnovne vrijednosti kao što su sloboda, demokratija, ljudska prava, vladavina prava i tržišna ekonomija. Na sastanku sa ministricom smo se usaglasili oko namjere da zajedno rješavamo regionalne i međunarodne probleme - istakao je Motegi.

Naglasio je da je ulazak zemalja zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu u EU vrlo bitan za realizaciju ujedinjene Evrope dodavši da će Japan kroz “Inicijativu o saradnji na Zapadnom Balkanu”, koju je 2018. godine najavio tadašnji premijer Japana, nastaviti pomagati unutrašnje reforme Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Europsku uniju.

- Moja posjeta je prilika da dodatno ojačamo dosadašnje dobre odnose između Japana i Bosne i Hercegovine. S tim zajedničkim ciljem, spreman sam da nastavim sarađivati sa ministricom Turković - kazao je na kraju japanski ministar vanjskih poslova Motegi.

Potpisan je i Sporazum između Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini i Međunarodnog fonda za jačanje ljudske sigurnosti (ITF) o dodjeli bespovratnih sredstava za Projekat podrške deminiranju u Bihaću, Donjem Vakufu, Doboju i Foči. Sporazum su potpisali ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Makoto Ito i direktor ITF-a Tomaž Lovrenčič. Pomoć će biti usmjerena za nabavku opreme za deminiranje, podizanje svijesti o minama i obrazovanje o opasnostima od mina, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na