POZITIVNA BIH

Damir Iviš iz Fojnice: Nikada ne bih ostavio rodnu grudu

Mladi danas odu preko granice, nema se ko ni baviti poljoprivredom, ali meni je isto patiti se i ovdje i tamo, kaže 50-godišnjak

H. Čukle
  • Iviš: Uzorao više od 1.000 dunuma zemlje

    Iviš: Uzorao više od 1.000 dunuma zemlje

    Foto: H. ČUKLE


I u vrijeme pandemije koronavirusa 50-godišnji Damir Iviš iz naselja Banja, na izvoru termalne vode u Fojnici, svakodnevno ore svoje i njive Fojničana.

Uveliko se radi na čišćenju, đubrenju, zasijavanju njiva. Većinom to ljudi u ravničarskim krajevima rade mašinama, mehanizacijom, ali ima i onih koji to rade, kao nekada, uz pomoć konja i pluga.

30 konja

Iviš, koji je na birou od 2013., jedan je od njih. Ustaje u zoru, a od ove sezone ima novog konja, koji se zove Soko.

- Nakon završetka rata, kupio sam sebi dva konja i s njima sam orao svoje i njive drugih ljudi. Za jedan dan znao sam uzorati oko tri dunuma zemlje, a za sve ove godine sam uzorao više od 1.000 dunuma. Promijenio sam 11 ralica i plugova radeći u Makedoniji, Crnoj Gori, ovdje... Promijenio sam i više od 30 konja - prisjeća se Damir.

Ove poljoprivredne sezone prodao je konja Cvjetka, koji je imao 550 kilograma i nabavio novog koji je lakši, mlađi i jači. Ima i poruku za mlade.

Poziv u Švedsku

- Ode omladina preko granice, nema ko ni voditi konja niti se baviti poljoprivredom. Imao sam nekoliko poziva od prijatelja i rodbine da idem raditi u Švedsku, nisam htio, isto mi je patiti se i ovdje i tamo. Ovdje sam svoj na svome pa se ta patnja lakše podnosi. Može se živjeti i od poljoprivrede, ali treba uraniti i okasniti. Danas je narod gospoda i sa sela kupuju mlijeko, sir, jaja, kajmak, nekad je to svako imao u kući, zdravo i domaće - kaže Iviš.

Više o:

Fojnica Konji
NA VRH

Podijeli članak na