PROCESI

Direktor OSA-e Osman Mehmedagić stigao u Sud BiH

Tužilaštvo traži da se oslobađajuća presuda u aferi "Snimak" ili ukine ili naredi novo suđenje pred Apelacionim vijećem Suda BiH

Piše: Miralem Aščić

10.5.2021

Dolazak Mehmedagića u Sud BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH  danas će biti održana žalbena sjednica u predmetu protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), i Muhameda Pekića, službenika ove agencije, koji su prvostepenom presudom oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja.

Prema optužnici, oni su u augustu 2020. godine pribavili nadzorni snimak iz “BH Pošte” i otkrili identitet pošiljaoca anonimne prijave protiv direktora OSA-e, ali ih je Sud BiH oslobodio optužbi Tužilaštva BiH.

Međutim, Tužilaštvo se žalilo, tražeći da se oslobađajuća presuda ili ukine ili naredi novo suđenje pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Nakon što su na neutvrđen način saznali da je protiv Mehmedagića podnešena krivična prijava poslana putem pošte, Pekić i Mehmedagić su pribavili fotografiju koverte prijemne pošiljke na kojoj se nalazi stiker BH Pošte sa tačno evidentiranim brojem pošte i vremenom prijema pošiljke, pa su kršenjem odrebi Zakona o OSA BiH i Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, zajedno u međusobnom dogovoru odlučili da preduzmu operativne mjere i radnje sa ciljem utvrđivanja identiteta pošiljaoca anonimne krivične prijave, pisalo je u optužnici.

Tužilaštvo tvrdi da se, poduzimajući ove radnje nisu rukovodili interesima svoje službe, nego isključivo ličnim i privatnim interesima optuženog Mehmedagića pa je Pekić prekoračenjem ovlaštenja koja ima u službi iz njemu poznatih razloga i motiva preduzeo očigledno nezakonitu radnju prikupljanja obavještajnih saznanja koja nisu iz djelokruga OSA-e.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.