SAOPĆENJE

SBB poziva Vladu FBiH da hitno osigura novac za jednokratnu pomoć penzionerima

Od 425.390 penzionera, gotovo 60 posto imaju najniže penzije u iznosu od 382 KM, što nije dovoljno ni za osnovne životne potrepštine

SBB poziva Vladu FBiH da usvoji prijedlog. SBB

A. Ka.

11.5.2021

Nakon što je federalni ministar rada i socijalne politike i dopremijer Vlade FBiH Vesko Drljača uputio prijedlog premijeru Fadilu Novaliću i dopremijerki Jelki Milićević da se izdvoji novac za jednokratnu pomoć penzionerima, SBB poziva Vladu Federacije BiH da, bez kalkulacija, usvoji ovaj prijedlog i pomogne penzionerima.

Od 425.390 penzionera, gotovo 60 posto imaju najniže penzije u iznosu od 382 KM, što nije dovoljno ni za osnovne životne potrepštine.

- Svima nam je jasno da su za vrijeme pandemije imali dodatne vanredne troškove za kupovinu lijekova, a i mnoge osnovne namirnice su poskupjele. U isto vrijeme, ove godine nije bilo ni minimalnog povećanja penzija, pa je jednokratna pomoć dobra prilika da se pomogne najugroženijoj društvenoj kategoriji.


Poznato je da su gotovo sve susjedne zemlje u vrijeme pandemije koronavirusa na različite načine pomagale svoje penzionere. Jednokratnu novčanu pomoć najavila je i Vlada manjeg bh. entiteta, te stoga apeliramo na Federalnu vladu da pokaže socijalnu osjetljivost i hitno nađe način te finansijski pomogne naše penzionere – stoji u saopćenju SBB-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.