NA LICU MJESTA

Obilježavanje 29. godišnjice zločina nad Bošnjacima: U rijeku Drinu bačene 603 crvene ruže

Od 3.589 ubijenih bratunačkih civila, traga se za još 300 nestalih

S. Smajlović

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred gradskog stadiona, logora fiskulturne sale OŠ „Branko Radičević“ i bacanjem 603 ruže s Ljubovijskog mosta u rijeku Drinu te posjetom masovne grobnice Redžići, brojni preživjeli Bratunčani danas su se sjetili svih žrtava ubijenih početkom agresije na BiH.

Mučeno 700 logoraša

Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja logoraša Bratunaac, raspolaže podacima da je kroz fiskulturnu salu OŠ „Branko Radičević“ prošlo oko 700 ljudi. U susjednoj zgradi bio je logor za žene i djecu od tri godine. Prvu noć u muškom logoru ugušilo šest Bošnjakinja, a pred našim očima za jedan dan ubijeno je 68 civila. Oslobođeno je 420, dok je ubijeno 200 zatočenika. Za zločine u bratunačkom logori još uvijek niko nije procesuiran - naglasio je Ahmetović.

Sjećanje na civilne žrtve zločina, kojeg su u prvoj polovini maja 1992. godine počinile jedinice JNA, policije, teritorijalne odbrane i paravojne srpske snage, počelo je prije sedam dana, posjetama masovnih grobnica i spomen - obilježja.

Svi civil Bošnjaci iz Bratunca i prigradskih naselja 9. maja 1992. godine bili su zatočeni na gradskom stadionu, gdje su im oduzeti dokumenti, novac i nakit, a zatim su sposobni muškarci odvedeni u školsku fiskulturnu salu, gdje su mučeni i ubijani.

Tijela iz 70 grobnica

U Bratuncu je od 1992. do 1995. godine ubijeno 3.589 bošnjačkih civila. Na šehidskom mezarju Veljaci do sada je ukopano 302 žrtve od čega 52 žene i 43 djece, koji su ekshumirani iz 70 masovnih grobnica otkrivenih na bratunačkoj općini, dok se traga za još oko 300 nestalih.

Danas centralna manifestacija

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i Ku“rana te klanjanjem podne namaza, sutra će u Mezarju Veljaci u Bratunci biti organizirana centralna manifestacija 29. godišnjice zločina nad Bošnjacima Bratunca. U proteklih trinaest dženaza, ovdje su ukopane 302 žrtve. Identifikovane su još dvije žrtve, ali zbog epidemiološke situacije, porodice iz inostranstva nisu u mogućnosti preuzeti i ukopati tijela svojih najmilijih.

Više o:

Bratunac Drina Mosta
NA VRH

Podijeli članak na