PREDSJEDNIK SLOVENIJE

Pahor: Za mirni razlaz u BiH sam pitao više puta

Može tako da počne, ali se neće tako završiti. Zbog te zabrinutosti sam postavio to pitanje i nisam to pitao prvi put, rekao je Pahor za "Blic"

M. Aš.

Pahor: EU mora podstaknuti proces proširenja

Foto: Avaz


Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da u vrijeme posjete Sarajevu nije znao za non paper, a da je zbog zabrinutosti da neko vjeruje da je moguće mirnim putem promijeniti granice postavio pitanje članovima Predsjedništva BiH da li mogu mirno da se raziđu.

Pahor je dodao da "može tako da počne, ali se neće tako završiti"

 -  Zbog te zabrinutosti sam postavio to pitanje i nisam to pitao prvi put -  rekao je Pahor za "Blic", prenosi Srna.

Pahor je dodao da ostaje pri stavu da je najbolje da EU prvo vidi cijeli Zapadni Balkan kao geopolitičko pitanje, a potom da podstakne proces proširenja.

Na pitanje da se, osim "slovenačkog" non-papera, u posljednje vrijeme pojavilo još nekoliko i da li je to "ispipavanje terena", Pahor je rekao da su to dobra pitanja, ali da nije siguran da ima dobar odgovor.

 - Nadam se da možemo to da iskoristimo kao zaključak da smo došli do kraja nekog perioda status quo, da se suštinski ništa nije promijenilo u vidu evropske perspektive i da je sada došlo vrijeme da se nešto pozitivno desi. Da EU ima neku novu dinamiku, da malo drugačije vidi taj čitav prostor kao komplikovan, ali i kao mogućnost za EU, ne kao opasnost - rekao je Pahor.

Pahor očekuje da sutrašnji samit u okviru procesa Brdo-Brioni, koji će okupiti lidere iz cijelog regiona, bude teška, ali moguće i vrlo dobra šansa za sve da se napravi nešto novo za mir i stabilnost.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na