NAKON SASTANKA

Čavka: Bitno je da se u Sarajevu shvati da postoji diskriminacija u RS

Nemam iluziju da ćemo promijeniti odnos RS prema državi, ali možemo promijeniti položaj Bošnjaka, rekao Ramić

Čavka: Sami sebi moramo pomoći. E. Halimić

Piše: E. Halimić

18.5.2021

Potpredsjednik SBB-a Admir Čavka nakon današnjeg sastanka predstavnika stranaka sa sjedištem u FBiH s ciljem formiranja trećeg političkog bloka u RS koji je održan u centrali SDP-a u Sarajevu, poručio je da je dobro da se razgovara.

- Živim s porodicom u RS i bitno je da se u Sarajevu shvati da postoji diskriminacija. Jedinstveno djelovanje je način da se pomogne ljudima u RS. Moramo preći preko ličnih sujeta. Nama je bitno da biološki ostanemo u RS i treba ići prema cilju 70.000 glasova. Nadamo se da ćemo uspjeti doći do tog cilja - istakao je Čavka.


Dodao je da u RS postoji sistematika diskriminacija.


- Sami sebi moramo pomoći - zaključio je Čavka.

Potpredsjednik SDA Edin Ramić nakon današnjeg sastanka predstavnika stranaka sa sjedištem u FBiH s ciljem formiranja trećeg političkog bloka u RS koji je održan u centrali SDP-a u Sarajevu, istakao je da je SDA spremna da učestvuje u ovoj priči.


Ramić: Svi mi dijelimo odgovornost. E. Halimić

- Sljedeći sastanak bi mogao biti u Banjoj Luci, a treba dogovoriti principe djelovanja. Nemam iluziju da ćemo promijeniti odnos RS prema državi, ali možemo promijeniti položaj Bošnjaka. RS i Srbija ujedinjuju svoje nastavne programe, a u FBiH svaki kanton ima svoj. Nadam se da će ova inicijativa osnažiti položaj povratnika koji će imati značajniji uticaj u RS - poručio je Ramić.

Dodao je da je jedini način da budete bezgrešni jeste da izađete iz SDA.


- Svi mi dijelimo odgovornost. Ja s porodicom živim i radim u RS. Ali sazrela je svijest da politička arena za borbe ne bude u RS - naglasio je Ramić.


Glasnogovornik Naše stranke Nihad Uk je kazao da je sastanak bio konstruktivan.


- Nadam se da će ovaj blok zaživjeti i da će tkivo BiH dobiti svoje mjesto u RS. Sigurno postoji želja - istakao je Uk.



Uk: Nadam se da će ovaj blok zaživjeti. E. Halimić


Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić istakao da je ključna poruka da su se na jednom mjestu našle stranke koje ne negiraju BiH.


- Izgubili smo vrijeme ni energiju da se bavimo entitetom RS. Svi smo svjesni odgovornosti. Trebat će puno vremena i rada da ova priča uspije. Spremni smo zajedno raditi za dobrobit svih građana BiH. To je put kako možemo. Treba pokazati spremnost da zajedno radimo - kazao je Šepić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.