UPOZORENJA

Stručnjaci tvrde: Bez vakcina nema spasa

Trebaju nam četiri do četiri i po miliona doza vakcina kako bismo stekli imunitet i četiri do pet mjeseci, kaže prof. dr. Karamehić

M. Smajkić

Dr. Jurić: Ovisni o donacijama; Dr. Karamehić: Neozbiljno i neodgovorno

Foto: Avaz


Dok se u cijeloj Bosni i Hercegovini bilježi znatno poboljšanje svih epidemioloških parametara, a u Federaciji je sedmična incidenca ohrabrujuća, dotle stručnjaci upozoravaju na to da bez aktivne imunizacije nema prekida pandemije.

Direktne nabavke

Nažalost, proces imunizacije u BiH ide puževim koracima, a vakcine nam i dalje dolaze na kapaljku i uglavnom od milostinje, a zanemariv broj je stigao od COVAX programa. To što je BiH na vrhu liste zemalja s najvišom stopom smrtnosti od koronavirusa, a na samom dnu kada je riječ o imunizaciji, nadležnima, očito, ne znači ništa. Jer jasno je da od direktne nabavke vakcina nema traga.

Više od mjesec je prošlo da su iz Federalne vlade obznanili kako će „sljedeće sedmice otpočeti pregovori za nabavku 500.000 doza kineske vakcine ’Sinopharm’”. Iako smo prekjučer Zavod za javno zdravstvo FBiH upitali dokle se došlo s direktnom nabavkom vakcina, odgovor do zaključenja ovog izdanja nismo dobili.

  • Do sada  vakcinisano  nešto više od  70.000 osoba

    Do sada vakcinisano nešto više od 70.000 osoba

    Foto: Ilustracija


Prema njihovim podacima, do sada je vakcinisano nešto više od 70.000 osoba, što je kap u moru, jer, kako objašnjava imunolog svjetskog glasa, prof. dr. Jasenko Karamehić, da bi se stekao kolektivni imunitet, treba vakcinisati 70 posto stanovništva.

-Bez vakcina nema spasa. Nama trebaju četiri do četiri i po miliona doza vakcina kako bismo stekli imunitet. A onda dok se stvori imunitet, jer vakcina nije lijek koji djeluje odmah, treba i do mjesec i po. Dakle, s obzirom na to da se vakcine daju u dvije doze, treba nam četiri do pet mjeseci. Stoga, najblaže rečeno, odnos nadležnih je neodgovoran i neozbiljan - istakao je Karamehić.

Stručnjaci širom svijeta navode kako je neminovno da će nas ujesen pogoditi četvrti val epidemije.

Mutirati i preživjeti

-To je normalan proces kod virusa, koji želi mutirati i preživjeti. Virus se brani. I, stoga, najbolje je imati vakcinu - rekao je Karamehić.

Dr. Andrea Jurić, epidemiologinja i direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK, u kojem su promocijom videospota započeli kampanju imunizacije, također, ne krije razočaranje time što je BiH ovisna o vakcinama COVAX mehanizma i donacijama.

Eliminirati iz budžeta

-Kao da smo se pomirili s tim. Evo, dok se nadamo većoj količini cjepiva, istovremeno moramo voditi bitke na prosvjećivanju i dijela medicinskog osoblja i, uopće, populacije, a nemamo dovoljno kadra i radimo 24 sata dnevno kako bismo sve sustigli. Ovo što sada imamo su relativno male doze i brine me to da li neki ljudi imaju savjesti. Ako neke institucije ne rade svoj posao i ne služe svrsi, zašto ih ne eliminirati iz proračuna - kazala je dr. Jurić.

Više o temi Jasenko Karamehić

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Bez vakcina nema spasa
NA VRH

Podijeli članak na