PETICIJA

Mostar: Borba protiv legalizacije bespravno izgrađenih objekata

Jednostavno, neko mora odgovarati , kaže Ćosić

Mario Ćosić. M. Smajkić

Piše: M.Sm.

20.5.2021

U Mostaru je danas, na Španskom trgu, u organizaciji neformalne grupe građana okupljene oko Inicijative „Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“ započelo potpisivanje peticije s pitanjem: „Jeste li protiv legalizacije bespravne gradnje u Mostaru?“

Kako je kazao predstavnik Inicijative, Mario Ćosić, ovo je samo jedna u nizu aktivnosti ove grupe građana, kojom pokušavaju ukazati na ovaj gorući problem u Mostaru.

- Činjenica je da su se od 2012.godine, od kada nije postojalo Gradsko vijeće Mostara, izdavale građevinske dozvole mimo regulacijskih planova u svim dijelovima grada. Dakle, ovdje se ne radi samo o naselju Bijeli Brijeg, gdje smo smi kao građani digli i ukazali na problem, već želimo ukazati na sve nezakonitosti. Jednostavno, neko mora odgovarati za nerad svih gradskih službi u proteklih 10 godina - kazao je Ćosić.

On je podsjetio na to da su podnijeli krivične prijave protiv bivšeg gradonačelnika Ljube Bešlića, kao i Zdravka Čuljka, šefa Službe za građenje te inspektora Nebojše Šarića.

Potpisivanje peticije. M. Smajkić

- Bešlić je, kao što znate, uzeo sebi za pravo da mijenja regulacijske planove, a svi znamo da je to nemoguće bez Gradskog vijeća. Konkrento, u naselju Bijeli Brijeg je izdao dozvole investitorima koji su nelegalno izgradili stambeno-poslovni objekt na lokaciji na kojoj to nisu smjeli - naveo je on.

U vezi ovog slučaja je određena dokumentacija, istaknuo je on, u saradnji s Kantonalnim tužilaštvom predata Federalnoj upravi policije, a najvjerovatnije, bit će prisiljeni podnijeti zahtjev za rušenje zgrade.

Na Španskom trgu je bila i Tina Vlaho, jedna od stanara iz ulice Kraljice Katarine. Između te i Liska ulice, kako je kazala Vlaho,  planira se nelegalno izgraditi stambeni objekt s 56 stanova.

Tina Vlaho. M. Smajkić

- Riječ je o poljoprivrednom zemljištu i stanari pet zgrada iz moje ulice i dvije iz Liska su se tome usprotivili i za sada smo uspjeli oboriti urbanističku saglasnost. Međutim, investitor nam je kazao da on može čekati. Angažirali smo advokata - poručila je ona.


Građani će, rečeno je, peticiju moći potpisivati i online, a kada prikupe dovoljan broj potpisa u što ne sumnjaju, prema nadležnim će biti upućena inicijativa da se ne dozvoli legalizacija bespravno sagrađenih objekata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.