SUD BiH

Slučaj "Memić": Tužilac Hasanaspahić kazao da će SIPA istražiti ko i kako je obrisao snimke s hotela na Ilidži

Zašto nije izuzet džemper Alise Mutap, možda je to ključ kompletnog postupka i razrješenje svega, rekao je Hasanspahić

M. Aš.

U Sudu BiH danas je održana ročište za produženje pritvora Josipu Bariću, policajcu MUP-a KS koji je uhapšen zbog ometanja istrage u slučaju ubistva Dženana Memića.

Tužilac Tužilaštva BiH Ćazim Hasanapashić je iznio razloge zbog kojih smatra da treba produžiti pritvor radi efikasnog i neometanog nastavka istrage koja se provodi o stradanju Dženana Memića u februaru 2016. godine.

Citirao je svjedoka A. A. a riječ je o osobi koja je zaposlena u Kliničkom centru Sarajevo, i koja je izjavila da policajac Josip Barić od Alise Mutap nije izuzeo krvavi džemper te da je tu noć Alisa Mutap otpuštena kući jer je utvrđeno da je imala lakše tjelesne povrede a sa sobom je odnijela krvavi džemper.

- Zašto nije izuzet džemper Alise Mutap, možda je to ključ kompletnog postupka i razrješenje svega. Iz izjava svjedoka i dokaza proizilazi da se radi o organiziranom planiranju i fingiranju dokaza od strane onih koji trebaju da štite građane, a što je rezultiralo istragom Tužilaštva BiH - rekao je Hasanspahić.

Ono što je Hasanspahić potvrdio, itekako je važno za nastavak procesa.

Tužilac Hasanspahić je također izjavio da je izuzeta centralna jedinica grupe hotela čiji je videonadzor pokrivao ključni dio Velike Aleje. Iznenada je nestalo struje i kada su se pojavili službenici MUP-a Kantona Sarajevo snimke nije bilo.

- Nesporno je da su snimci izbrisani. Tužilaštvo BiH izdalo je naredbu SIPA-i kako bi se utvrdio način i momenat brisanja snimke i eventualno se eksportovao sadržaj. Zar nije trebalo ranije utvrditi ko je izbrisao snimke, ako ih je službenik MUP-a vidio - kazao je Tužilac.

Više o temi Sud BiH

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na