TRAŽE SVOJE DIPLOME

Studenti Američkog univerziteta protestirali u Tuzli: Denise Prciću dosta je reketiranja

Nismo htjeli da podliježemo reketiranju direktora Denisa Prcića za 1.500 KM pred kraj ugovora koje je tražio za izdavanje diploma

Tuzla: S današnjih protesta studenata u Tuzli. Avaz

Piše: M. Aš.

21.5.2021

Studenti Američkog univerziteta u Tuzli danas su održali proteste u ovom gradu.

Studenti su danas simbolično držali u rukama zastave BiH i SAD i poruke: "Vrijeme je Denise", "Hoćemo diplome AUBiH"

Kako nam je rekao student Jasmin Memić, studenti hoće svoje diplome.

- Za sad čekamo izdavanje diploma koje smo zaradili našim trudom i radom. Nismo htjeli da podliježemo reketiranju direktora Denisa Prcića za 1.500 KM pred kraj ugovora koje je tražio za izdavanje diploma. Sada mu je vraćena dokumentacija pod uslovom da izda diplome, međutim izbjegava kontakt sa studentima, ne želi da izda diplome kao što bi trebalo biti po protokolu. Mi podržavamo rad Tužilaštva i MUP-a ali apelujemo i na Američku ambasadu da ukine državljanstvo Denisu Prciću da ne iskorištava američku zastavu. Cilj ovih protesta je da vršimo pritisak na gospodina Prcića, da izda diplome koje su trebale biti izdate prošle godine - rekao je Memić.


Tuzla: S današnjih protesta u Tuzli. Avaz

On je dodao da oni koji nisu završna godina, oni ne mogu ni da nastave svoje školovanje i moraju ponovo da se upisuju na Fakultet.

- Nekima čak fale i diplome iz srednje škole koje su se predavale pri upisu, a nije im ni to vraćeno. Nije jednostavno za mlađe kolege jer im je zaleđeno školovanje i nema naznaka da će uskoro početi školovanje. Vodi se postupak za reketiranje u Tužilaštvu TK. Što se tiče izdavanja diploma, angažovana je petočlana Komisija ispred Ministarstva obrazovanja i na njih apelujemo da što prije završe ovu agoniju studenata kako bismo mogli nastaviti svoje školovanje - rekao je Memić.

Inače, student Prcićevog univerziteta je i Osman Mehmedagić, direktor OSA-e. On je diplomu predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e ali ju je proglasio tajnom. Utvrđeno je da ju je stekao na sumnjiv način, zbog čega ga istražuje i Tužilaštvo BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.