INTERVJU

Senad Mašović za "Avaz": Sve smo bliži NATO -u

Ovakve vježbe, koje se realiziraju u saradnji s najvećom vojnom silom na svijetu, izuzetno su važan parametar u jačanju jedne izuzetno produktivne saradnje

Mašović: Važno je razumjeti da NATO savezu ne pristupaju samo Oružane snage nego i BiH kao država. Arhiv

Alen Bajramovic
Razgovarao: Alen Bajramović

22.5.2021

Generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) govorio je u intervjuu za “Dnevni avaz” o vježbi „Brzi odgovor 21“, koja se održava u našoj državi, zajedno s pripadnicima Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Mašović je govorio i o podršci SAD snagama OSBiH, neperspektivnoj vojnoj imovini, članstvu u NATO-u.


Bitna podrška

- Ovakve vježbe, koje se realiziraju s najvećom vojnom silom na svijetu, izuzetno su važan parametar u jačanju jedne izuzetno produktivne saradnje do sada, a nadamo se i ubuduće. SAD već dugo vremena podržavaju Oružane snage BiH ne samo kroz edukaciju i obuku nego i kroz izuzetno bitnu podršku u materijalno-tehničkim sredstvima - kaže na početku razgovora Mašović.

Kako ocjenjujete dosadašnji tok vježbe “Brzi odgovor 21” na vojnim poligonima u BiH?

- Vježba „Brzi odgovor 21“ je veoma kompleksna i dinamički zahtjevna bilateralna vježba, koja se realizira u formatu Oružane snage SAD i Oružane snage BiH, a koja je dio mnogo veće vježbe pod nazivom „Branitelj Evrope 21“ u organizaciji Komande Američkih kopnenih snaga za Evropu (USAREUR).

Dosadašnji tok vježbe odvija se prema predviđenom scenariju i dinamici. Svi učesnici vježbe zajednički realiziraju zadatke kako u segmentu priprema tako i u toku same realizacije različitih i vrlo često izuzetno kompleksnih i izazovnih scenarija. Vježba je namijenjena jedinicama kopnene vojske koje su podržane avijacijom, odnosno, u ovom slučaju zračnim manevrima helikopterskim snagama (Black Hawk UH 60), kao i ostalim jedinicama borbene podrške.

Koliko je ova vježba važna za jačanje kapaciteta Oružanih snaga BiH?

- Vježbe ovakvog karaktera, odnosno vježbe visokog intenziteta i kompleksnosti, izuzetna su prilika da se još jednom procijene, provjere i naravno poboljšaju različite sposobnosti i vještine, da se unaprijedi i provjeri sistem komandiranja i kontrole, kao i mogućnost sinergije sposobnosti i kapaciteta s ostalim oružanim snagama kako iz regiona tako i šire.

Znači, ovakve vježbe su značajan faktor koji unapređuje sposobnosti za rad naših komandi i jedinica u multinacionalnom okruženju. Shodno tome, fokus je na izgradnji sposobnosti interoperabilnosti kao ključnog parametra za funkcionalne i operativne oružane snage, jer nijedna država niti oružana sila ne mogu same odgovoriti na sve savremene sigurnosne izazove. Naravno, bitno je shvatiti da se interoperabilnost ispoljava ne samo kroz vještine i stečene sposobnosti nego i kroz, što je izuzetno važno, kompatibilnost i savremenost opreme kojom raspolažu oružane snage. Prilika da se obučavamo, da radimo i sadejstvujemo s oružanom silom, koja u svom djelovanju koristi visokosofisticiranu vojnu opremu modernih oružanih snaga širom svijeta, itekako je bitna za naš daljnji razvoj i napredak.

Je li ova vježba i jedan oblik podrške SAD našoj zemlji?

- Ovakve vježbe, koje se realiziraju u saradnji s najvećom vojnom silom na svijetu, izuzetno su važan parametar u jačanju jedne izuzetno produktivne saradnje do sada, a nadamo se i ubuduće. SAD već dugo vremena podržavaju Oružane snage BiH ne samo kroz edukaciju i obuku nego i kroz izuzetno bitnu podršku u materijalno-tehničkim sredstvima, što nama pomaže da budemo spremni da pravovremeno i efikasno odgovorimo na sve savremene izazove i prijetnje.


Senad Mašović. Arhiv

Koji su to benefiti koje naša zemlja dobiva učešćem u ovoj vježbi i koje su to “mnoge druge aktivnosti” koje slijede, a koje ste spomenuli u nedavnim medijskim istupima?

- Ovom vježbom dodatno se učvršćuje i jača partnerstvo kako s Oružanim snagama SAD tako i sa SAD u cjelini. Vježba doprinosi i kredibilitetu OS i države BiH na međunarodnom planu, jer OSBiH, kroz svoj angažman kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom planu prezentiraju državu kao važan i veoma kredibilan faktor globalne sigurnosti. Također, svojim angažiranjem OSBiH, u saradnji s partnerskim zemljama kao što su SAD u ovoj vježbi, šalju sliku sigurne zemlje, što posebno interesira potencijalne inozemne investitore i što u konačnici može rezultirati ekonomskim razvojem naše zemlje. Naravno, tu su i dugoročni benefiti, kako ekonomski tako i politički, koji značajno doprinose nastojanjima BiH na njenom euroatlantskom putu.

Koliko je BiH, zajedno s Oružanim snagama, blizu, odnosno daleko od članstva u NATO-u?

- Ono što je najvažnije na unutrašnjem planu jeste da se nađe kompromis u smislu nastavka euroatlantskih integracija za BiH, koje su prvenstveno u interesu države BiH i njenih građana. Kroz nastavak reformskih procesa jačaju se država, ekonomija, mogućnost da mladi ljudi ostanu u BiH i kreira se neuporedivo drugačiji ambijent na međunarodnom planu. Provođenjem ovakve vježbe s Oružanim snagama SAD značajno se poboljšava ukupan sigurnosni ambijent te se time demonstrira i spremnost za pristupanje NATO savezu. Važno je razumjeti da NATO savezu ne pristupaju samo Oružane snage nego BiH kao država, a i Program reformi, za koji svi znamo i koji izrađuju sve institucije BiH, definira ne samo obaveze odbrambenog sistema nego i obaveze drugih institucija od čije realizacije zavise daljnji koraci na putu prema punopravnom članstvu u NATO-u.


Čekaju se helikopteri

Jedna od obaveza na tom putu je uknjižba vojne imovine na državu BiH. Ima li pomaka na tom planu?

- Jedan dio perspektivnih lokacija je već uknjižen, dok drugi dio čeka, nažalost vrlo često, sudski epilog da bi te lokacije bile uknjižene na državu BiH. U svakom slučaju, knjiženje ove imovine ima značajnu ulogu na našem putu ka punopravnom članstvu u NATO savez.

Jesu li i koliko OSBiH opterećene brigom o neperspektivnoj vojnoj imovini i šta je potrebno učiniti da se ona sačuva i iskoristi na neki način?

- Oružane snage BiH trenutno osiguravaju veći broj neperspektivnih lokacija širom države, a na kojima je dnevno angažiran veliki broj pripadnika OSBiH. Uzevši u obzir da je potrebno osigurati i smjenu ljudstva na tim lokacijama, jasno je da je veliki broj pripadnika OS angažiran na stražarskoj službi umjesto na obuci, koja je prioritet svih oružanih snaga da bi bile efikasnije u izvršavanju svojih zakonom propisanih zadataka. Ovaj problem je jedino moguće riješiti institucijalnim djelovanjem prema nadležnim organima koji su zaduženi za preuzimanje ovih lokacija koje su u većem broju slučajeva izuzetno korisne investicije za lokalne zajednice.

Kada očekujete isporuku helikoptera, čiju nabavku većim dijelom finansiraju SAD, i postoje li slični projekti opremanja i jačanja bh. vojske, a o kojima možete govoriti u ovom trenutku?

- Protokoli saradnje sa SAD u segmentu materijalno-finansijske pomoći se realiziraju planiranom dinamikom i shodno tome uskoro očekujemo i isporuku novih helikoptera. SAD, već dugi niz godina, pomažu i podržavaju OSBiH u segmentu opremanja i modernizacije, tako da ste bili svjedoci i donacije višenamjenskih vozila HMMWV, poznatijih kao Humvi, što je omogućilo podizanje stepena kopnene mobilnosti OSBiH. Krajem ove godine očekujemo isporuku i prvog kontingenta novih helikoptera čijim ćemo uvođenjem u operativni rad poboljšati i zračnu mobilnost OSBiH. Ovaj program pomoći obuhvata i niz drugih sredstava neophodnih za operativni rad jedinica i do sada je realiziran u vrijednosti od više miliona dolara. Mi se iskreno nadamo da će se ovakva dinamika nastaviti i u budućnosti jer u toku naredne godine očekujemo isporuku sljedećeg kontingenta novih helikoptera.

Namjenska industrija

Izgleda da bh. vojsku opremaju samo SAD

Osim značajne pomoći SAD, imamo i izuzetno veliku podršku i pomoć Republike Turske, s kojom je nedavno potpisan još jedan sporazum o vojnoj pomoći u iznosu od 43 miliona KM, predviđenih za nabavku vojne opreme.

Ipak, mi se nadamo da će u budućnosti stići i očekivana podrška institucija BiH, prije svega u bržoj i efikasnijoj realizaciji već odobrenih projekata modernizacije Oružanih snaga jer je to i u interesu svih građana. Dobro obučene i opremljene Oružane snage će biti mnogo efikasnije kako u zaštiti građana od sigurnosnih prijetnji tako i u pomoći u slučaju elementarnih nepogoda i drugih prirodnih katastrofa.

Vidite li mogućnost za jačanje kapaciteta OSBiH u domaćoj namjenskoj industriji?

- Domaća namjenska industrija je nedavno doživjela napredak i plasirala se na međunarodno tržište s kvalitetnim proizvodima koji su i certificirani od NATO-a i drugih institucija za standardizaciju. Naravno da bismo voljeli vidjeti i proizvode domaće namjenske industrije u sastavu naših snaga, jer su oni kompatibilni s NATO standardima, a kojima naše OS teže. Odluka o potencijalnoj nabavci iz domaće namjenske industrije leži na organima vlasti, koji odlučuju i o prethodno spomenutim projektima modernizacije, jer svakako ta odobrena sredstva mogu biti upotrijebljena i za nabavku iz programa domaće namjenske industrije. Modernizacija opreme OSBiH je dobra prilika i za modernizaciju namjenske industrije, kao i za njeno bolje prezentiranje izvan granica BiH.

Modernizacija OSBiH

Jesu li izdvajanja države dovoljna za adekvatno opremanje Oružanih snaga?

- Odbrambeni budžet BiH trenutno je ispod 0,9 posto bruto nacionalnog dohotka, dok je preporučeni procent dva posto, kojem teže sve zemlje koje imaju savremene i efikasne oružane snage. Mi, u OSBiH, zaista se nadamo da će institucije imati razumijevanja za naše iskazane potrebe za modernizacijom, a koje su konkretizirane kroz 16 definiranih i odobrenih projekata, čijom bi realizacijom omogućili uspješno suočavanje sa savremenim izazovima i prijetnjama. Činjenica je da savremene sigurnosne prijetnje zahtijevaju, osim vještina, sofisticiraniju opremu da bi se uspješno suočili s njima, osiguravajući neophodan stepen sigurnosti svim građanima. Osim modernizacije, smatram da je neophodno budžetom obuhvatiti i poboljšanje statusa pripadnika OSBiH, koji na veoma profesionalan način izvršavaju sve zadatke kako unutar BiH, pomažući svakodnevno svim građanima koji to trebaju, tako i na zadacima izvan BiH, gdje u međunarodnom okruženju postižu izuzetno zapažene rezultate. Zato smatram da su pripadnici OSBiH zaslužili da imaju bolji status, kao i uvjete života i rada, te adekvatnije mjesto u društvu.


Ne postoje nikakve prepreke da i BiH krene u nabavku vojne opreme

Kako komentirate utrku u naoružavanju susjednih zemalja?

- Današnji svijet se suočava sa savremenim prijetnjama koje nemaju konvencionalni karakter, nego su asimetrične i vrlo zahtjevne u smislu adekvatnog i konačnog odgovora. Shodno tome, sve savremene sigurnosne snage, koje uključuju i odbrambene sisteme, odnosno oružane snage, nastoje da razviju sposobnosti i kapacitete da bi mogle adekvatno odgovoriti na te sigurnosne zahtjeve i time obezbijediti sigurno okruženje svojim građanima. 


Naravno, i zemlje iz regiona su to shvatile i krenule u određeni stepen modernizacije svojih oružanih snaga. Kao što znate, danas imamo na snazi sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja, kojim je definirana količina ključnog naoružanja po kategorijama koje zemlje mogu imati u operativnoj upotrebi, a čiji su potpisnik, osim BiH, i ostale zemlje u regionu. Za sada nijedna susjedna zemlja nije prekoračila dozvoljeni limit, u šta se redovno uvjeravamo provođenjem inspekcijskog nadzora na prostoru zemalja regiona pa čak i šire. Poštujući navedeni sporazum, ne postoje nikakve prepreke da i BiH krene u nabavku neophodne opreme i naoružanja novije generacije s ciljem stvaranja sigurnijeg okruženja za građane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.