AMERIČKI DIPLOMATA

Palmer: Srbija i Kosovo treba da se vrate za pregovarački sto

Mislim da je veoma važno da se predsjednik Vučić i premijer Kurti vrate za pregovarački sto i vode dijalog o svim tim pitanjima, poručio je Metju Palmer

Metju Palmer. Agencije

A. Ka. / Glas Amerike

23.5.2021

- Srbija i Kosovo treba da se vrate za pregovarački sto i razgovorima riješe preostala pitanja - izjavio je za Glas Amerike Metju (Matthew) Palmer, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Euroaziju.

Ponovio je da Srbija ima punu podršku Amerike u svom cilju da se pridruži Evropskoj uniji, ali i ukazao da je potrebno još raditi na demokratizaciji srbijanskog društva.

Užarena retorika

- Mislim da je veoma važno da se predsjednik Vučić i premijer Kurti vrate za pregovarački sto i vode dijalog o svim tim pitanjima - poručio je ovaj američki diplomata.

Naglašava da na Zapadnom Balkanu uvijek ima mnogo užarene retorike, i to je već dugo pozadina za dijalog. Dobro se razumije koja pitanja treba da se riješe kroz proces dijaloga.

- Taj proces dobro i kompetentno vodi Miroslav Lajčak, uz podršku SAD-a. Važno je da se dvije strane vrate dijalogu, razmotre pitanja na stolu, riješe ih i krenu ka sporazumu o punoj normalizaciji odnosa, koji bi, optimalno, bio zasnovan na međusobnom priznanju - ističe.

Aktuelna američka administracija, napominje, radit će u tijesnom partnerstvu sa Miroslavom Lajčakom.

- Redovno smo u kontaktu sa političkim liderima u Beogradu i Prištini, pozivamo dvije strane da razgovaraju, radimo na podršci primjeni dogovora koji su postignuti kroz dijalog, i dosljedno i na svim nivoima naglašavamo vrijednost normalizacije odnosa i za Srbiju i Kosovo - to je put ka evropskoj budućnosti kojoj obje zemlje teže - govori Palmer.

Ocjenjuje veoma važnim da SAD pokažu svoju posvećenost Zapadnom Balkanu.

- Ako mi nismo tamo, i Evropljani nisu, neko će popuniti taj prostor. Mi jesmo tamo, i posvećeni smo regionu, imamo bliske partnere i saveznike širom Zapadnog Balkana - konstatuje Palmer.

Prema njegovim riječima, i u ranoj fazi rada administracije Bajden-Harris vidio se značajan nivo angažovanja na visokom nivou u regionu, posebno u Bosni i Hercegovini.

- Nadam se da ću uskoro putovati u region, ako situacija sa Covidom to dozvoli, očekujem da ću ovog ljeta moći da sjednem u avion, i mnogo se radujem što ću moći da posjetim region, sretnem svoje prijatelje i partnere i razgovaram sa njima - najavljuje Palmer.

Kaže i da su SAD posvećene Zapadnom Balkanu, ne samo na riječima, nego i materijalno, u smislu programskih investicija, političkog angažmana, i velike pažnje koju region traži i zaslužuje. Mišljenja je da bi srbijanski predsjednik volio da vidi kako njegova zemlja napreduje na evropskom putu i postaje punopravna članica Unije.


Tijesna saradnja

- To je njegova vizija srpske budućnosti, to je vizija i srpske javnosti, u većoj mjeri, i tako SAD vide budućnost Srbije. Tijesno sarađujemo sa Srbijom kao partnerom i prijateljem da pomognemo u sprovođenju neophodnih promjena - potcrtava.

A dijalog sa Kosovom je dio toga, dodaje, jer bi normalizacija odnosa sa Kosovom otvorila prostor Srbiji da napreduje na evropskom putu, ali ostaje još mnogo posla na demokratizaciji i slobodi medija.

- Vjerujem da predsjednik Vučić to dobro razumije. Bit ćemo tu, kao partneri, da pomognemo i ohrabrimo promjene i reforme koje su neophodne da bi se Srbija kvalifikovala za članstvo u evropskom klubu, i sarađivat ćemo također s opozicijom i građanskim društvom - poručuje Palmer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.