METEOROLOG KRAJINOVIĆ

Rekordne vrijednosti noćnih temperatura u maju

Samo dva puta u 60 godina slična situacija

Često u jednom dijelu Sarajeva pada kiša, a u drugom ne. Avaz

Piše: A. Bajramović

27.5.2021

Mjesec koji ispraćamo donio je nagle i drastične promjene vremena, pa su samo nekoliko dana nakon gašenja peći za grijanje zabilježene rekordne noćne temperature. U Sarajevu, ali i još nekim bh. gradovima, njene vrijednosti iznosile su i 20 stepeni, što je potpuno neuobičajeno za maj.

Više vrijednosti

Prema riječima Bakira Krajinovića, meteorologa u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, u posljednjih 60 godina samo dva puta minimalna noćna temperatura u maju bila je jednaka ili viša od ove vrijednosti.

Krajinović: Klimatske promjene. Avaz

- Prošle godine 15. maja minimalna temperatura iznosila je 20,4 i 28. maja 1993. godine čak 21,4 stepena. Ovakve vremenske prilike iz godine u godinu opominju nas i donose rizike i negativne posljedice, koje možemo povezati s klimatskim promjenama koje se najčešće odražavaju kroz ekstremne meteorološke događaje. Oni su sve češći i intenzivniji - istakao je Krajinović.

Nakon razdoblja toplog vremena meteorolozi za kraj sedmice najavljuju osvježenje.


Lokalni pljuskovi

- Postoji veća vjerovatnoća za padavine, prvenstveno na sjeveru i sjeverozapadu zemlje, koje će izazvati i pad temperatura. Minimalne temperature će iznositi od 10 do 13 stepeni u Bosni, a iduće sedmice maksimalne dnevne temperature neće biti ni izbliza ovako visoke kao ovih dana. Dolazi nam val promjenjivih vremenskih prilika, padavine će biti u vidu lokalnih pljuskova, pa je meteorolozima nemoguće predvidjeti na kojim lokacijama će biti kiše, a na kojima ne. Vrlo često se desi da, kada se najavi kiša za Sarajevo, ona pada na Ilidži, a u Starom Gradu nema ni kapi kiše - pojasnio je Krajinović.

Naglašava da nas očekuje natprosječno sušno i toplo ljeto te će detaljniju sezonsku vremensku prognozu, koju radi s ekspertima iz južne, jugoistočne Evrope i sjeverne Afrike, FHMZ objaviti 1. juna.  


Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.