POTVRDIO BRANILAC

Ratni zločinac Radovan Karadžić prebačen u zatvor u Veliku Britaniju

Odbrana nema informaciju gdje se Karadžić trenutno nalazi, a javio se samo nakon slijetanja u London

Fu. M.

Radovan Karadžić

Foto: Avaz


Ratni zločinac Radovan Karadžić prebačen je u zatvor u Veliku Britaniju, potvrdio je član njegovog tima odbrane Goran Petronijević.

Odbrana nema informaciju gdje se Karadžić trenutno nalazi, a javio se samo nakon slijetanja u London, rekao je Petronijević, prenosi RTRS.

Petronijević je naveo da se sa Karadžićem čula porodica, ali da ne može da precizira u koji je grad premješten na jugu Engleske.

- Nemamo nikakvu informaciju osim nezvanične, jer oni (sud) još nisu skinuli oznaku tajnosti sa njegovog transfera. Bojim se da detalje još ne možemo da iznosimo da nam ne bi pravili probleme poslije prilikom odlaska kod njega - dodao je Petronijević.

Pretronijević je naveo da Karadžić, koliko je čuo, zdravstveno nije dobro.

- On je bio u jednom ritmu života, koristi određene lijekove - rekao je Petronijević.

Predsjednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus (Carmel Agius) odbio je 14. maja prigovor odbrane Radovana Karadžića na odluku o izdržavanju kazne doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji, objavio je tada na Twitteru jedan od članova njegovog pravnog tima advokat Piter (Peter) Robinson.

Ovim potezom, prema stavu Robinsona, Karadžić je osuđen na "kaznu samice do kraja života".

Karadžić je 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora, a sud u Hagu mu je 2019. godine izrekao kaznu doživotnog zatvora.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na