BILEĆA

Nevesinjski krompir jedini zaštićeni proizvod

Najveću prednost osjetit će sami proizvođači kroz reklamu, prepoznatljivost, kao i u ekonomskom smislu

Nevesinjski krompir. ILUSTRACIJA

Piše: P. Mucović

31.5.2021

Razvojna agencija RS, u saradnji s Agencijom za sigurnost hrane BiH i Općinom Bileća, u okviru Evropske mreže poduzetništva, održala je u Bileći radionicu na temu “Inovativni potencijal i zaštita prehrambenih proizvoda s geografskim porijeklom“.

Prema riječima Dragana Brenje iz Agencije za sigurnost hrane BiH, cilj ovakvih radionica je upoznavanje učesnika s potencijalom zaštite hrane s geografskim obilježjima i mogućnostima za razvoj inovacija u toj oblasti.


S radionice: Bogati s gastronomske strane. AVAZ

- Naši proizvodi nose u sebi posebnosti kraja gdje se uzgajaju, ali i običaje na koji način se rade već decenijama. Zato ih treba zaštititi i na taj način plasirati na tržište, da njihova vidljivost izvan Hercegovine bude veća. Do sada je jedini zaštićeni proizvod u RS nevesinjski krompir. Hercegovina je kraj koji ima izuzetan broj proizvoda na malom geografskom području koji ispunjavaju najstrožije evropske standarde - pojasnio je Brenjo.

Načelnik za privredu i društvene djelatnosti općine Bileća Ognjen Kapor naveo je da će pružiti punu podršku svim proizvođačima koji su zainteresirani da zaštite svoje proizvode.

- Svjesni smo činjenice da smo veoma bogati s gastronomske strane i zaista imamo šta ponuditi. Najveću prednost prilikom zaštite geografskog porijekla proizvoda osjetit će sami proizvođači kroz reklamu, prepoznatljivost njihovih proizvoda te u ekonomskom smislu - istakao je Kapor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.