NOVE BLOKADE

Naredne sedmice trebale stići vakcine u KS, ali se Vlada FBiH predomislila

Prva isporuka bi iznosila najmanje 20.000 doza vakcine "Sputnjik V"

Fadil Novalić, premijer FBiH. Vlada FBiH

A. K.

9.6.2021

Kanton SarajevoVlada Federacije BiH su 15. aprila potpisali sporazum o zajedničkoj nabavci  500.000 doza vakcine protiv koronavirusa "Sputnjik V".

Međutim, do isporuke najmanje 20.000 doza koje su se očekivale naredne sedmice neće doći. 


Faksimil pisma koje je upućeno Siniši Skočibušiću. Avaz

Kako saznajemo, u pismu koje je šefica Kabineta premijera Kantona Sarajevo, Sanja Škuletić - Malagić, danas uputila direktoru Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Siniši Skočibušiću, navodi se da je došlo do blokiranja procedure potpisivanja.

Kao glavni razlog je naveden kontradiktorni Zaključak Vlade Federacije BiH kojim se saglasnost za potpisivanje Ugovora daje Zavodu za javno zdravstvo FBiH, pod uslovom da se "u Ugovoru precizira rok i dinamika isporuke, utvrdi obaveza prodavca da istovremeno vrši isporuku komponente I i komponente II u istoj količini te da se kompletna isporuka izvrši u roku od 120 dana".


Faksimil pisma koje je upućeno Siniši Skočibušiću. Avaz

Naglašeno je da su predstavnici Vlade KS u pregovorima sa Ruskim fondom direktnih investicija (RDIF) insistirali da Ugovorom budu precizirane količine i dinamika isporuke vakcina, što je u konačnici odbijeno.

Međutim, predstavnici RDIF-a su naveli kako mogu najaviti u junu isporuku 20.000 do 30.000 doza komponente I te da mogu biti osigurane i veće količine doza komponente I u prvoj isporuci ukoliko, kao što je prihvatio entitet RS, KS prihvati duži rok za revakcinaciju do maksimalnih 90 dana. Osim toga, dogovoreno je da se pola iznosa plaća pri najavi planirane količine doza za isporuku, druga polovina po prijemu isporučenih doza.

Iz Kabineta premijera Forte podsjećaju da ni ugovor BiH sa COVAX mehanizmom nema određen rok isporuke. Također dodaju da iako je BiH još prošle godine namjenu isplatila više od 10.5 miliona dolara za manje od 200.000 doza vakcina, isporuka stralno kasni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.