EVROPSKI SUD

Strazbur dao ultimatum bh. vlastima

Pozvali vlasti BiH da osiguraju da se do 1. septembra 2021. pripremi nacrt prijedloga izmjena Ustava i Izbornog zakona, tako da se Opći izbori 2022. godine održe pod uvjetima koji su u skladu s Konvencijom

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Arhiv

A. Č. / Nezavisne

10.6.2021

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu dao je rok BiH da se implementira odluka "Sejdić i Finci".

Iz te evropske institucije pozvali su vlasti BiH da osiguraju da se do 1. septembra 2021. pripremi nacrt prijedloga izmjena Ustava i Izbornog zakona, tako da se Opći izbori 2022. godine održe pod uvjetima koji su u skladu s Konvencijom, pišu Nezavisne.

Također, bh. vlasti su pozvane da ubrzaju proces izborne reforme kako bi se Ustav i zakonski propisi u potpunosti uskladili s presudama Evropskog suda, naglašavajući u ovom kontekstu da će izmjene Izbornog zakona bez pratećih promjena Ustava posljednje ostaviti diskriminatorne odredbe pobijane presudama Suda.

- Odlučili smo nastaviti ispitivanje ovih slučajeva na sastanku u septembru ne bi li se do tada mogao postići opipljiv napredak i potvrdila njihova spremnost da poduzmu nove radnje kako bi obezbijedili da tužena država u potpunosti i efikasno poštuje svoje obaveze koje proizlaze iz presuda Suda, navode iz suda u Starzburu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.