TEMA VISOKI PREDSTAVNIK

Lavrov razgovarao sa Masom i Le Drianom o Kristijanu Šmitu

Ruska strana i lično Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naglasili su hitnu potrebu zatvaranja Ureda Visokog predstavnika

Le Drian, Lavrov i Mas. Agencije

Fu. M.

10.6.2021

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo je da je Sergej Lavrov razgovarao sa ministrima vanjskih poslova Francuske i Njemačke o imenovanju novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na to da je Rusija, kao članica Vijeća za provedbu mira (PIC), bila protiv imenovanja Kristijana Šmita (Christian Schmidt) za novog visokog predstavnika u BiH, u javnosti se stalno postavlja pitanje šta su naredni koraci Rusije na tom polju.

Načela Dejtona

Prije nekoliko dana Lavrov je razgovarao sa Žan Iv Le Drijanom (Yves Le Drian) i Hajko Masom (Heiko Maas) prilikom čega su se dotakli i situacije na zapadnom Balkanu.

- Ruska strana i lično Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naglasili su hitnu potrebu zatvaranja Ureda Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i prenošenja svih punomoći i odgovornosti za sudbinu države na vlasti BiH u skladu s načelima Dejtonskog sporazuma - saopćeno je.

On je istaknuo da je pokušaj imenovanja novog predstavnika u Bosni i Hercegovini nespojivo sa interesima stabilizacije u BiH.

Diplomatski napori

- Opet, u našoj poziciji nema ništa novo, ona se temelji na principima koje smo prethodno izražavali i sigurno prenijeli našim partnerima. Dakle, kontakti se održavaju i mi ulažemo diplomatske napore - rekao je Lavrov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.