SARAJEVO

Počela prijava učenika na online sistem za upis u srednje škole

Poželjela bih svim našim učenicima sreću, kazala ministrica Hota-Muminović

Piše: A. Ovčina

11.6.2021

Sa današnje press konferencije. A. OVČINA

Konferencija za novinare Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS o početku online upisa u 1. razred srednje škole na području ovog kantona održala se danas.

Prisutnima su se obratili ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović i direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra UTIC, Elmedin Selmanović.


Upis učenika

- Možemo kazati da sa zadovoljstvom počinjemo upis učenika u prvi razred srednjih škola u KS za novu školsku godinu. Sistem je otvoren jutros od 9.00 sati prema unaprijed zadanim kriterijima i prema unaprijed zadanim dozvoljenim upisnim kvotama. Sretni smo što će još jedna generacija učenika osnovnih škola u KS dobiti priliku da pronađu svoje mjesto i pokaže koliko su konkurentni i na kraju nastave svoje formalno obrazovanje. Očekujemo da će nam se naredne godine pojaviti oko 3.800 učenika. Jedan dio učenika dolazi van KS. Poželjela bih svim našim učenicima sreću. To jeste jedan, zaista, važan trenutak, završava se jedan važan obrazovni ciklus. Ne računa se da prvi ko uđe u sistem ima prednost na rang listi - istakla je ministrica. 

Online sistem upisa

Direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra UTIC, Elmedin Selmanović kazao je da mu je zadovoljstvo što su već pet godina partneri sa Ministarstvom obrazovanja i odgoja KS.


- Broj učenika devetih razreda je bio 3.956 ove godine, od čega je do sada online sistemu upisa pristupilo oko 3.600 učenika. Tako da je manji broj učenika ostao, koji možda neće nastaviti školovanje u KS. Tokom upisnog roka očekujemo i druge učenike da nam se prijave. Od ovog broja učenika, već oko 2.300 je napravilo svoje izbore danas do 14 sati. Očekujemo da će i preostala jedna trećina to učiniti. Vidimo da zaista nema nikakvih problema u online procesu upisa. Vrijeme ne igra nikakav faktor, ali je važno napomenuti da ukoliko učenici nisu zadovoljni izborima, može se desiti da po bodovima ne upadnu ni na jedan od svojih izbora, te postoje dvije mogućnosti za reizbor. Ti termini su u ponedjeljak 14. i 16 juna - istakao je Selmanović. 


Svi profili obrazovanja

Ministrica je kazala da je ukupno 43 srednje škole, od čega su sedam privatnih škola. Dodala je da su to sve škole u KS, svih profila obrazovanja, gimnazije i srednje stručne škole trećeg i četvrtog stepena.

- Važno je napomenuti da je informacija postavljena na web stranicu ministarstva, a novina je da je su ove godine obuhvaćena sva tri razreda školovanja za ove stepene zanimanja - kazala je Hota-Muminović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.