SLUČAJ DŽENAN MEMIĆ

Šta je govorila Alisa Mutap

Alisa Mutap je jedini živi svjedok koji može potvrditi na koji način je Dženan Memić nastradao

Alisa Mutap je tvrdila da ima amneziju. Avaz

Piše: B. C.

16.6.2021

Alisa Mutap je jedini živi svjedok koji može potvrditi na koji način je Dženan Memić zadobio smrtonosne povrede. 

No, ona je kazala da ima amneziju te je rasvjetljavanje zločina dovela u pitanje. 

Dženan Memić je preminuo na KCUS-u 15. februara 2016. godine usljed teških povreda glave koje je zadobio sedam dana ranije 8. februara dok je Velikom alejom na Ilidži šetao sa Alisom Mutap. 


Prvo svjedočenje na Sudu

Prvi uhapšeni su bili Ljubo i Bekrija Seferović, koji su se teretili da su izazvali saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Memić, a Alisa Mutap, teško je povrijeđena. To je rezultiralo optužnicom koja je već dva puta pala, a Seferovići su oslobođeni krivice. 

Rekonstrukcija događaja snimljena je u junu 2016. godine prema naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo kako bi se utvrdio način kretanja Ljubinog kombija koji je navodno udario par.

Alisa Mutap tada je tvrdila: “Ja sam bila s ove strane, Dženan je bio uz mene, dodirivali smo se ramenima”.

Mutap je 24. oktobra 2016. godine svjedočila pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferovića i tada je rekla da se ničeg ne sjeća i da ima amneziju.

Na pitanje tužioca šta se desilo tog kobnog osmog februara, Alisa je na pretresu kazala:

- Taj dan provela sam sa prijateljicom Zerinom do večeri. Dobila sam nekoliko poziva od rahmetli Dženana da se nađemo, što sam i prihvatila.

Kazala je da su ona i preminuli Dženan bili u vezi.

- Bili smo u vezi. Našli smo se kod MUP-a na Ilidži. Pogledala sam koliko je sati, bilo je devet. Otišli smo kod Vidikovca, tamo je bilo puno i on je predložio da odemo kod Mahira na pizzu, ali ja nisam bila za to. Zatim smo se dogovorili da odemo na Ilidžu u Veliku aleju da prošetamo, dodala je.

Kaže da su se parkirali kod hotela Casa Grande.

- Parkirali smo se kod Casa Grandea, noć je bila mirna. Krenuli smo polako prema Velikoj Aleji, išao je uz moju lijevu stranu. U jednom trenutku sam ga željela pitati i on je u tom trenutku trznuo glavom prema meni i od tada se ništa ne sjećam. Nikog nisam čula, bio je mir i tišina. Učinilo mi se da je to bilo kao da je on vidio nešto iza nas i ja sam tada izgubila svijest.


Objava Alise Mutap 8. februara 2016. godine. Facebook

Alisa Mutap je još dodala da se nakon dva dana sjetila samo još jedne scene.

-Sjetila sam se dva dana nakon toga svega jedne scene. U polusvjesnom stanju vidjela sam vozilo tamno zelene boje i osobu sa razbarušenom kosom i bio je prljav u licu. Sjećam se da se to vozilo udaljilo, ali ne mogu se sjetiti u kojem pravcu- rekla je Mutap na suđenju 24. oktobra 2016. godine.

Alisa Mutap u svojoj izjavi u MUP-u KS, koju je 10. februara 2016. dala Hasanu Dupovcu (uhapšen i pritvoren zbog zataškavanja Dženanovog ubistva) kaže da se s Dženanom sastala u 21.30 sati kod PU Ilidža, nakon čega su otišli na Zmajevac i Vidikovac, a na snimku se njegovo vozilo vidi u Lužanima u 21.28.28 sati, što isključuje mogućnost da su išli na Zmajevac i Vidikovac. A to isključuju i očevici koji su ih vidjeli kod fontane kako šetaju.

Tokom davanja izjave od 5. aprila 2016. u sarajevskom tužilaštvu Mutap navodi da se s Dženanom sastala u 21.15 sati, nakon čega su otišli na Vidikovac, pa u pekaru „Kovači“.

Na glavnom pretresu Seferovićima, održanom 24. oktobra 2016., Mutap je svjedočeći kazala da se s Dženanom slučajno srela u Velikoj aleji tačno u 21 sat. Suvereno je tvrdila da je sigurna da su se u to vrijeme našli, jer je pogledala na sat „zbog drugarice koja je morala kući“.

Prema popisu stvari koje je na sebi imala, sat se ne spominje, samo crna jakna i crne farmerice, ali to nije toliko ni važno koliko je važna činjenica da se u njena tri iskaza gubi 30 minuta.


Saopštenje iz 2016. godine

Na Facebook stranici Pravda za Dženana objavljena je poruka Alise Mutap od 8. februara 2016. godine. To je dan kada je u Velikoj aleji na Ilidži Dženan Memić napadnut. Samo sedam dana kasnije (15. februar) Dženan je preminuo.

- Nikada rezerva. Nikada druga. Sve ili ništa. Poštovanje ili zbogom - napisala je tada Alisa Mutap.

U dopisu porodice Mutap, iz marta 2016. godine kada su se obratili javnosti saopštili su da su Dženan i Alisa napadnuti, da onaj/i koji je/su ubili Dženana da su pokušali ubiti i Alisu.

Mutap se i 2018. godine se oglasila saopćenjem za javnost i tada je između ostalog navela:

- Kada su nas pronašli u ruci sam imala dva telefona, Dženanov i moj. Ovim putem želim da kažem da ja nisam imala svoja dva telefona kako kaže porodica Memić i da mi je jedan vraćen bez znanja Kantonalnog tuzilaštva. Moj jedini telefon je vještačen, kao i sim kartica koja mi je bila oduzeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.