SVJETSKI DAN SUŠE

Voda može bez nas, ali mi ne možemo bez nje

Svjetski dan borbe protiv erozije i suše se obilježava kako bi se ukazalo na potrebu za održivim upravljanjem zemljištem kao načinom za poboljšanje ekonomskog statusa

Prije 23 godine 17. juni proglašen je kao Svjetski dan borbe protiv erozije i suše. Ilustracija

Piše: A. Č.

17.6.2021

Prije 23 godine, odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 17. juni proglašen je kao Svjetski dan borbe protiv erozije i suše. 

Svjetski dan borbe protiv erozije i suše se obilježava kako bi se ukazalo na potrebu za održivim upravljanjem zemljištem kao načinom za poboljšanje ekonomskog statusa, formiranja novih radnih mjesta i unaprijeđenja zajednice. 

Na ovaj dan usmjerene su aktivnosti u cilju promocije i održivog upravljanja zemljištem kao jedan od temeljnih načina za očuvanje biološke raznolikosti, proizvodnju i korištenje bioloških resursa temeljeno na znanju i načelima održivog korištenja dobara i usluga u svim privrednim sektorima.


Fond za zaštitu okoliša FBiH. FZOFBIH

Kao jedna od brojih posljedica erozije i suše zemljišta je prijetnja sigurnosti ljudske zajednice, što utiče na nedostatak osnovnih sredstava za život kao što su hrana, voda, izvor prihoda. 

Naš okoliš, naša budućnost, budimo odgovorni

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.