PRIRODNE LJEPOTE

Blidinje postaje peti nacionalni park u državi

Naše stručne službe uveliko rade na izradi neophodne dokumentacije, kaže Đapo

M. Smajkić

Blidinjsko jezero: Prirodni fenomen

Foto: Avaz


Park prirode Blidinje, u sastavu tri kantona - Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog, koji se prostire na impresivnih 358 kvadratnih kilometara, uskoro bi mogao postati drugi nacionalni park u Federaciji BiH, a peti u našoj državi.

Bolja promocija

Potvrdila nam je to federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, kazavši da stručne službe Ministarstva, zajedno s vanjskim ekspertima, uveliko rade na elaboratu i izradi zakona koji bi se već u septembru trebao naći u parlamentarnoj proceduri.

  • Đapo: U septembru u parlamentarnoj proceduri

    Đapo: U septembru u parlamentarnoj proceduri

    Foto: Avaz


- Već nekoliko godina se zalažemo za to da Blidinje dobije viši stepen zaštite. Uz Nacionalni park ''Una'', i Blidinje zaslužuje da bude pod zaštitom Federacije BiH. Poznato je da je Blidinje najveće stanište endemskog bora munike i da je na tom jedinstvenom području do sada evidentirano 1.500 različitih biljnih vrsta, od čega su više od 200 endemske, reliktne i subendemske - rekla nam je Đapo.

Upravo je zbog svojih geomorfoloških osobina, bogatstva biljnog i životinjskog svijeta te prekrasne i netaknute prirode Blidinje 24. marta 1995. godine proglašeno parkom prirode.

  • Blidinje: Najveće stanište endemske munike

    Blidinje: Najveće stanište endemske munike

    Foto: Avaz


- Definitivno zaslužuje viši stepen zaštite, a to će u konačnici imati ogroman utjecaj na turizam, bolju promociju i iskorištenost - istaknula je Đapo.

Blidinje je nezaobilazno odredište planinara iz cijele zemlje i regije, jer je u zagrljaju Vran planine i Čvrsnice.

Čvrsnica je u planinarskim krugovima nezaobilazno mjesto za uspinjanje, jer se na toj planini nalazi nesvakidašnji prirodni fenomen - Hajdučka vrata. Taj poseban kraški oblik, koji se doima poput prstena, nalazi se na rubu kanjona Dive Grabovice.

Neophodna saglasnost

U ovom parku prirode je i Blidinjsko jezero, prirodni fenomen, uz relativno malu dubinu, od samo jednog do maksimalna četiri metra, dok Masnu luku odlikuju bogatstvo borove i jelove šume, ali i brojni izvori pitke vode.

Kako nam je kazala Đapo, nakon izrade stručne studije valorizacije prirodnih vrijednosti područja Blidinja i zakona o Nacionalnom parku ''Blidinje'', dokumenti će biti upućeni načelnicima općina kroz čije područje prolazi park prirode, odnosno na saglasnost općinskim vijećima. Također, dokumentacija će biti dostavljena i nadležnim kantonalnim ministarstvima.

NA VRH

Podijeli članak na