PRESUDA ZA KLEVETU

Turkovićka otkrila da je Cibra lažni autor

Općinski sud u Sarajevu presudio da je Armin Cibra oklevetao Samira Čajića, proslavljenog borca i Vikićevog specijalca

Cibra: Samo formalno potpisao knjigu čiji je stvarni autor Fikret Muslimović. Avaz

Piše: F. M.

23.6.2021

Općinski sud u Sarajevu donio je 9. juna presudu protiv Armina Cibre i odredio da je dužan isplatiti 1.000 konvertibilnih maraka Samiru Čajiću, proslavljenom borcu i Vikićevom specijalcu, zbog povrede časti i ugleda nastale objavljivanjem knjige pod naslovom „Dosije Šćepo“.

Faksimil presude Općinskog suda u Sarajevu. Avaz

Cibra, koji je formalno naveden kao autor i izdavač knjige - pamfleta prepunog laži i kleveta na račun predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, dužan je Čajiću na ime nematerijalne štete isplatiti presuđeni iznos od 1.000 KM uvećan za zakonsku zateznu kamatu počev od dana podnošenja tužbe, 24. 01. 2020. godine.

Čajić: Lažni autor knjige Armin Cibra povrijedio je njegovu čast i ugled. Avaz

Tuženi Cibra u knjizi je, između ostalog, naveo da je Čajić „pokušao organizirati njegovo ubistvo, da je učestvovao u paljenju zgrade Predsjedništva BiH, da je sa drugom osobom vršio paljevinu automobila u Sarajevu...“.

Čajić je u tužbi protiv Cibre naveo da je ovakvo postupanje tuženog njemu nanijelo duševne boli, naročito imajući u vidu da on nikada u životu nije procesuiran ni za jedno krivično djelo i da ima besprijekornu biografiju.

Muslimović: Predratni visoki obavještajac KOS-a i poratni obavještajac SDA i Bakirov savjetnik. Avaz

Inače, vrlo je zanimljivo i indikativno da je Cibrina nekadašnja prijateljica i saradnica Šejla Jugo - Turković ovih dana za jednu televiziju dala eksplicitnu izjavu da Cibra ne zna ispuniti ni putni nalog i da je sve knjige protiv Fahrudina Radončića, lidera SBB-a i bivšeg ministra sigurnosti, lično napisao predratni visoki obavještajac KOS-a i poratni obavještajac SDA Fikret Muslimović.

Propagandna mašina predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, kojem je Muslimović bio savjetnik, obezbijedila je da Cibra samo deklarativno potpisuje te pamflete, a takve tvrdnje je odavno saopćavao i SBB i osobno Radončić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.