NAKON ANALIZE UZORAKA

Opasni delta soj potvrđen kod dvoje bh. državljana

Radili smo analizu 12 uzoraka, kod dva je potvrđen delta soj, a kod deset uzoraka dominira britanski soj virusa odnosno alfa soj, rekao Goletić

Goletić: Očekujem da će delta soj postati dominantan. Avaz

Piše: A. Čengić

5.7.2021

U Bosni i Hercegovini do sada su potvrđena četiri slučaja delta soja koronavirusa.

Kako nam je potvrdio Teufik Goletić, šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva u toku dana očekuju se rezultati novih uzoraka.

- Uzorci su dostavljeni putem Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar. Riječ je o državljanima BiH. Radili smo analizu 12 uzoraka, a koje smo dobili 1 jula. Kod dva uzorka je potvrđen delta soj, a kod 10 je dominantan britanski soj virusa odnosno alfa soj. Očekujem da će u narednom periodu delta soj preuzimati sve veće učešće i postati dominantan - rekao je Goletić i dodao da u najavi imaju nove uzorke.

Kako je prošle sedmice za "Avaz" rekao Rijad Konjhodžić iz Centra za genetsku dijagnostiku ALEA iz Sarajeva potvrđena su dva slučaja delta soja koronavirusa i to kod turista koji su bili u Međugorju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.