ALARMANTNO

Delta soj "tvrd" za kineske vakcine?!

U BiH potvrđeni prvi slučajevi zloglasnog soja. Novalić naručio kineske vakcine „Sinopharm”, za koji se sumnja da je nedovoljno efikasan protiv delta soja

Novalić: Hoće li mu pomoći kineske vakcine. Avaz

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

6.7.2021

Pokušaji bh. vlasti da se izbore s koronavirusom do sada su se sastojali od niza promašaja, koruptivnih skandala i pogrešnih odluka, u čemu prednjači Bakirov premijer FBiH Fadil Novalić.

Dovoljno je spomenuti nabavku 100 kineskih respiratora upitnog kvaliteta za 10,5 miliona KM, nesposobnost da se nabave vakcine, brojne laži i prazna obećanja o nabavci, osuđivanje građana na odlazak u Srbiju na vakcinaciju i međunarodnu sadaku ili Novalićeve nebulozne izjave, tipa da vakcine nisu nabavljali kako na nama ne bi eksperimentirali.


Potpisan ugovor

Novalić je 10. juna objavio da je potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 kineskih vakcina „Sinopharm“ za FBiH. Ako i ostavimo po strani činjenicu da je 500.000 doza nedovoljno za imunizaciju Federacije, koja broji više od dva miliona stanovnika, pojavljuje se novi problem - nije sigurno koliko je i je li uopće kineska vakcina djelotvorna protiv novog delta soja koji se pojavio u BiH.

Prof. dr. Jasenko Karamehić, imunolog, u izjavi za „Avaz“ ističe da o djelotvornosti “Sinopharma” do sada nema dovoljno podataka.

-EU priznaje samo vakcine koje je ona ispitala i zaključak je da su samo dvije učinkovite - “Pfizer” sa 88 posto i “AstraZeneca” sa 63 posto. Rusija kaže da je i „Sputnjik V“ efikasan i ja, lično, vjerujem Rusima jer sam radio s njima u SAD i znam da imaju izvanrednu medicinu. Što se tiče kineskih vakcina, nemam ulaznih podataka jesu li kineske vakcine „Sinovac" i "Sinopharm" efikasne ili nisu - rekao je Karamehić.

Iako za sada Kina ne objavljuje detaljnije podatke o efikasnosti dviju kineskih vakcina, postoje osnovane sumnje da je njihova efikasnost protiv delta soja, u najboljem slučaju, daleko slabija.

U intervjuu za državne medije Feng Zijian, istraživač i bivši zamjenik direktora u Kineskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), rekao je da su protutijela koja su pokrenula dvije kineske vakcine protiv COVID-19 manje učinkovita protiv varijante delta u usporedbi s drugim vakcinama, ali da i dalje nude zaštitu, objavio je nedavno Reuters.

Iako Zijian nije imenovao dva cjepiva, rekao je da su spadala u kategoriju inaktiviranih cjepiva, koja sadrže "ubijeni" koronavirus koji se ne može replicirati u ljudskim stanicama. I “Sinopharm” i “Sinovac” koriste se inaktiviranim pristupom, s tim da se u izvještaju dodaje da pet od sedam vakcina protiv COVID-19 razvijenih u Kini koristi ovaj pristup.



Karamehić: Ne znam jesu li kineske vakcine efikasne. Arhiv

Razlog za strah

Prema istom novinskom članku Reutersa, 350 ljekara i medicinskog osoblja u Indoneziji razvilo je infekciju COVID uprkos tome što je vakcinisano „Sinovacom“.

Sve ovo budi više nego i dovoljno sumnje i straha da je, nakon silnih afera i mjeseci nesposobnosti da nabave vakcine, Vlada FBiH pred novom brukom, a građani pred novim problemom - da u FBiH stignu vakcine neefikasne protiv novog soja.

Dodatni razlog za strah predstavlja činjenica da je u Bosni i Hercegovini do sada vakcinisano veoma malo stanovništva, čime građani ostaju na nemilost novog soja.



Opasni delta soj

Goletić: Delta soj će postati dominantan. Arhiv

U Bosni i Hercegovini do sada su potvrđena četiri slučaja delta soja koronavirusa, potvrdio nam je Teufik Goletić, šef Laboratorija za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

- Radili smo analizu 12 uzoraka, a koje smo dobili 1. jula. Kod dva uzorka je potvrđen delta soj, a kod 10 je dominantan britanski soj virusa, odnosno alfa soj. Očekujem da će u narednom periodu delta soj preuzimati sve veće učešće i postati dominantan - rekao je Goletić i dodao da u najavi imaju nove uzorke.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.