AMBASADA BIH U TOKIJU

Sjećanje na Jadranku Stojaković

Bila je najbolji kulturni ambasador u Japanu te je doprinijela uspostavljanju trajnih i neraskidivih veza između dvije države

Fena

7.7.2021

Prisustvovali japanski muzičari, pjevači, tekstopisci. Ambasada BiH u Tokiju

Ambasada Bosne i Hercegovine u Japanu organizirala je u Tokiju kulturno-umjetničku manifestaciju „U sjećanje na Jadranku Stojaković“. Događaj je upriličen u spomen na lik i djelo preminule kantautorke, a okupio je vrhunske japanske muzičare, pjevače, tekstopisce i umjetnike koji su i učestvovali u izvedbi prikladnog programa.

Ambasador Siniša Berjan podsjetio je da je svrha organizacije ovog događaja sjećanje na Jadrankina umjetnička dostignuća i njenu plemenitu ličnost, koja je ostavila snažan pečat na mnoge generacije na području bivše Jugoslavije, ali i Japana.


Izgrađen most

Apostrofirana je Jadrankina vrijednost u ulozi našeg najboljeg kulturnog ambasadora u Japanu i istaknute zasluge za uspostavljanje trajne i neraskidive veze između dvije države.

Ambasador je naglasio da je mlađim generacijama ostavljeno u naslijeđe da sačuvaju uspomenu na tu izvanrednu umjetnicu, koja još živi kroz svoje pjesme, u srcima i mislima svih onih koji su je voljeli i poštovali njeno muzičko stvaralaštvo.

Stojaković je provela više od 20 godina u Japanu, a na toj manifestaciji ambasador Japana za zapadni Balkan Kuhiniko Kavazu naglasio je da je ona u ovoj državi imala mnogo prijatelja i fanova te da je upravo ona izgradila most koji spaja dvije države i dvije kulture, što je umnogome doprinijelo sadašnjem prijateljstvu dvije države.


Brojni projekti

Ambasador Kavazu podsjetio je i na brojne projekte iz oblasti kulture u BiH koje je finansirala japanska vlada.

Uz vizuelnu prezentaciju Jadrankinog života i rada, uime njenih prijatelja, govorila je Ajumi Tomori,  tekstopisac i njena prijateljica. Japanski muzičari, koji su nastupali zajedno s njom na koncertima širom bivše Jugoslavije i Japana, prisjetili su se zanimljivih priča i doživljaja iz perioda njihovog druženja.

- Organizacija ove manifestacije značajna je za daljnje povezivanje kultura i jačanje prijateljskih veza s Japanom. Kompletan program, sa snimanja, premijerno će biti emitiran 24. jula u Japanu i BiH, na njen rođendan - saopćeno je iz Ambasade BiH u Japanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.