BAJRAMSKI DANI

U Fojnici se klanjalo u džamijama, hremima i na ulici

Centralna svečanost klanjanja bajram-namaza na području Medžlisa IZ Fojnica je održana u Čaršijskoj džamiji

H. Čukle

20.7.2021

Veliki broj vjernika u Fojnici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Širom svijeta muslimani danas proslavljaju Kurban-bajram pa je tako bilo i na području Medžlisa islamske zajednice Fojnica. U jutarnjim satima vjernici su krenuli ka džamijama u Fojnici kako bi klanjali Bajram-namaz. Ni kiša nije spriječila vjernike koji su klanjali u svim džamija na području Medžlisa Islamske zajednice Fojnica. Džamije su bile pretjesne da bi primile sve vjernike, pa se tako klanjalo ispred džamija, u haremima i na ulici pored džamija.

Centralna svečanost klanjanja bajram-namaza na području Medžlisa IZ Fojnica je održana u Šaban efendinoj (Čaršijskoj džamiji), a klanjanje bajram-namaza je predvodio i bajramsku hutbu govorio hadži Edin ef. Rojo, glavni imam Medžlisa IZ Fojnica u kojoj je bajram-namaz klanjalo nekoliko stotina vjernika. Pored bajramske hudbe hadži Edin ef. Rojo, glavni imam Medžlisa IZ Fojnica je vjernicima govorio o pravilnom načinu klanju kurbana.



"Central" Fojnica, tradicionalno nudi besplatnu kafu i osvježavajuća pića. H. Čukle

Nakon klanjanja bajram-namaza, vjernici su jedni drugima čestitali. Po tradiciji staroj preko 26 godina, Mensur Tulumović, vlasnik restorana „Central“ u Fojnici je za sve one koji su poslije klanjanja bajram-namaza došli u ovaj objekat nudio svima besplatnu kafu i osvježavajuća pića tokom cijelog dana, još neki ugostiteljski objekti su isto ponudili. Veliki broj vjernika je nakon klanjanja bajram-namaza se uputili svojim kućama kako bi podijelili radost Kurban-bajrama sa svojom porodicom i komšijama, a veliki broj Fojničana je klao kurbane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.