PREMIJERKA SRBIJE

Brnabić: Nepromišljena i neodgovorna odluka Incka

Ona je rekla da odluka Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, samo dodatno komplikuje situaciju u BiH

Brnabić: On je tu odluku donio sada, jer odlazi. Arhiv

A. J.

23.7.2021

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je loša vijest odluka odlazećeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka (Inzko) da nametne zabranu "negiranja genocida" i ocijenila da će to još više udaljiti Sarajevo i Federaciju BiH od Republike Srpske i stavova RS i da je ta odluka poniženje za sve koji žive u BiH.

- Mislim da je to loša politička odluka. Nepromišljena i neodgovorna odluka, posebno zato što ona predviđa i kaznu zatvora posebno za predstavnike institucija - naglasila je Brnabić.


Ona je rekla da odluka Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, samo dodatno komplikuje situaciju u BiH.

Brnabić je ocijenila da će tom odlukom Incko izložiti sve ljude u Republici Srpskoj i zvaničnike RS još većem pritisku.

- On je tu odluku donio sada, jer odlazi, a i zato što je želio da ostavi to kao svoj spomenik, legat bez obzira šta će odluka donijeti BiH - rekla je Brnabić za Tanjug.


Ona je rekla da će ta odluka napraviti veliki problem.


- Nadam se da nisam u pravu, ali mislim da je neodgovorno da donosite tako važne zakone da niste razgovarali sa konstitutivnim narodima - rekla je Brnabić.

S druge strane, dodala je Brnabić, Srbiji spočitava ako izvrši izmjenu jednog člana zakona bez javne rasprave, a u BiH je izvršeno nešto bez ikakve javne rasprave.

Ona je rekla da to "građani BiH nisu zaslužili, i da to nije i ne smije biti demokratska norma".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.