POMOĆNIK MINISTRA

Goran Čerkez: Spremni dočekujemo novi val

Virus se brzo širi i iz tog razloga je potreban oprez, te smo insistirali da se počne u potpunosti nadzor nad poštivanjem mjera koje su na snazi

Goran Čerkez. L. MEMČIĆ

Piše: L. Memčić

26.7.2021

Na sastanku u Sarajevu predstavnika Federalnog i kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnog i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, te predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije, a teme su, između ostalog, bile  proces imunizacije, epidemiološka situacija u FBiH, te pripreme za mogući novi val COVID-19.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez istakao je da se na sastanku razmatrala pojava Delta soja koronavirusa.


- Dogovorili smo se da se uspostavi bolji nadzor, iako je stabilna epidemiološka situacija. Virus se brzo širi i iz tog razloga je potreban oprez, te smo insistirali da se počne u potpunosti nadzor nad poštivanjem mjera koje su na snazi, kao i da se počne sa masovnijim testiranjem - rekao je Čerkez.

Dogovoreno je kako djelovati u slučaju porasta slučajeva.

- Djelovat ćemo po principu ranog upozoravanja. Kao što vidite, mi smo se u potpunosti iskoordinirali. Spremni dočekujemo novi val. Očekujemo da se što veći broj vakcinira. Važno je istaći da do jeseni očekujemo vakcinaciju 30 posto ljudi, te da na neki način imamo stabilniju situaciju - rekao je Čerkez.

Dodao je da će već sutra ove preporuke biti pretvorene u naredbe kako bi imali jedinstvenu situaciju postupanja na teritoriji Federacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.