BIVŠA PREMIJERKA HRVATSKE

Kosor za "Avaz": Pelješki most će biti od koristi i BiH

Projektu se u nekoliko navrata protivila Bosna i Hercegovina. Pelješki most ne treba biti kamen spoticanja u odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kazala je Kosor

Piše: E. Halimić

29.7.2021

S otvaranja Pelješkog mosta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Podizanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most sinoć je potpuno spojen od Komarne do Brijeste, što označava dugoočekivano povezivanje teritorije Hrvatske. Ostvarenje tog cilja nije prošlo ni lako ni bez problema.


Sredstva EU

Projektu se u nekoliko navrata protivila Bosna i Hercegovina, uz tvrdnju da se tim objektom narušava pravo naše zemlje da ima pristup otvorenom moru.

Pelješki most ne treba biti kamen spoticanja u odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kazala je za „Avaz“ bivša premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor.

- Ideja o građenju je hvaljena i osporavana kroz desetljeća. U vrijeme žestoke privredne krize, kada sam ja 2009. preuzela vođenje Vlade Republike Hrvatske, ali i prije toga, jedan dio hrvatske javnosti bio je žestoko protiv gradnje tog mosta državnim novcem. Ali 2011. godine, kada sam u junu bila na svečanosti u Briselu na kojoj je proglašen završetak pregovora Republike Hrvatske za članstvo u Evropsku uniju, jasno sam rekla da Pelješki most ide i mora ići dalje, i to sredstvima EU - pojasnila je Kosor.

Dodala je i to da Hrvatska ne bi dobila 357 miliona eura bespovratnih sredstava za gradnju Pelješkog mosta da nije u EU.

Dovoljno visok

- Za sljedeću godinu je predviđeno puštanje u promet Pelješkog mosta, kao i pristupnih sredstava i dobra vijest jeste što se za prelazak neće naplaćivati cestarina. To je uvjet kad se gradi sredstvima EU. Cestarinu neće plaćati ni državljani Bosne i Hercegovine. Svi mogu imati koristi od Pelješkog mosta. Ovo će značiti i puno manje gužve i napetosti na graničnom prijelazu, što će za stanovnike Neuma puno značiti, nestat će nesnosne gužve koje im u ljetnim mjesecima itekako remete život - istakla je Kosor.

Na pitanje ugrožava li Pelješki most interese Bosne i Hercegovine, Kosor je kategorična.

- Ne. Most je dovoljno visok i svi brodovi mogu prolaziti prema Neumu. Pelješki most neće štetiti Bosni i Hercegovini, dapače - kazala je Kosor.

Čović: U BiH nema potrebe da se iko ljuti

Sinoćnjem svečanom spajanju Pelješkog mosta prisustvovale su brojne zvanice, među kojima su bili i hrvatski premijer Andrej Plenković te lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

- Ovaj most ne spaja samo Hrvatsku, već i EU. On ne dijeli BiH i Hrvatsku već dapače. BiH ima bezbrižan prolazak do svog mora. Ovo je veliki most ispod kojeg bi i Titanik mogao proći - istakao je Plenković.

Čović je rekao da se zbog Pelješkog mosta u BiH niko ne bi trebao ljutiti.

- Vjerujem da će Neum imati toliko gostiju da će trebati još jedan Pelješki most. Dao Bog da imamo još ovakvih projekata - kazao je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.