VITEZ

Kako su u "Vitkomu" nestala dva miliona KM

Dvije radnice oštetile firmu za skoro 200.000 KM, jedna umrla, druga pobjegla

Općina pomaže s 45.000 KM. D. Pucar

Piše: D. Pucar

31.7.2021

Općinsko vijeće (OV) Vitez donijelo je odluku o dodjeli 45.000 KM Javnom komunalnom preduzeću (JKP) „Vitkom“, kojem prijeti blokada računa.




Blokada računa

Problemi u „Vitkomu“ vuku se godinama, kaže direktorica Jasna Babić, a firma koja opslužuje gotovo 7.400 domaćinstava i 550 pravnih subjekata nije u mogućnosti isplaćivati doprinose zbog prijašnjih dugova.

- U firmi se 20 godina radnicima ne plaćaju doprinosi. Plaćamo ranije nauštrb tekućih obaveza i to su dugovi koje sam naslijedila. Mi iz vlastitih sredstava ne možemo sanirati i ranije dugove i tekuće obaveze. Morat će se ići u povećanje cijene komunalnih usluga, dokapitalizaciju ili u stečajni postupak - kazala je Babić.

Ova pomoć, kaže načelnik općine Boris Marjanović, samo je „vatrogasna“ mjera.

- Da ne bi došlo do blokade u poduzeću, odlučili smo se na ovu interventnu mjeru. Ovo je „vatrogasna“ mjera. Zbog posljedica koronavirusa ni ostala poduzeća nisu u sjajnoj situaciji, ali ocijenili smo da je stanje najalarmantnije u „Vitkomu“ - rekao je Marjanović.

Predsjedavajući OV Hidajet Sivro podsjetio je da je Općina za ovo preduzeće prije nekoliko godina uzela kredit od oko dva miliona KM te se zapitao kako su utrošena ta sredstva.

Sa sjednice Općinskog vijeća: U firmi 20 godina radnicima ne plaćaju doprinose. D. PUCAR

Lažirani izvještaji

- Kada bismo počeli analizu gdje, šta, kako, bilo bi svega. Ali ima revizorski izvještaj i kada dođe, imat ćemo informaciju je li potrošen namjenski - rekao je Sivro.

Za dio novca od kredita zna se kako je potrošen, a način ne može biti bizarniji.

Naime, dvije radnice „Vitkoma“ su sebi s računa firme isplaćivale sredstva, lažirale izvještaje i kroz određeno razdoblje preduzeće oštetile za skoro 200.000 KM.

- Kada sam preuzela dužnost, otkrila se ta malverzacija. Odmah sam prijavila policiji, pokrenuta je kaznena prijava. Uskoro će drugostepena presuda, jedna radnica je umrla, druga je dobila dvije godine kazne zatvora. Ona je trenutno u bijegu, angažirali smo odvjetnika i on radi sada na naplati tog potraživanja. Nadzorni odbor firme je uputio inicijativu Tužiteljstvu SBK da istraži i ostalo - rekla je Babić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.