SLAB INTERES MAGLAJLIJA

Vakcinisano samo 12 posto građana

Da li ne žele da se vakcinišu ili čekaju neku drugu vakcinu koja je, po njihovom mišljenju, možda bolja, zaista ne znam šta je razlog, kaže dr. Vehabović

Dom zdravlja u Maglaju: Ostat će neiskorištene vakcine. N. Bradarić

Piše: N. Br.

7.8.2021

I dok epidemiolozi širom svijeta najavljuju za jesen novi porast broja zaraženih koronavirusom i dok se vodi globalna kampanja za što veći broj vakcinisanih, zdravstveni radnici u Maglaju nisu zadovoljni odzivom građana na masovnu imunizaciju.

Prema podacima Doma zdravlja, prvu dozu neke od vakcina protiv COVID-a 19 primilo je oko 2.500 osoba, sa obje doze vakcinisano je njih 1.500. Ozbiljnih komplikacija nakon vakcinacije nije bilo. Posljednja količina vakcina koju je dobila maglajska zdravstvena ustanova je 1.000 doza „AstraZenece“ i 600 doza „Sinopharma“.


Dr. Vehabović: Nisam zadovoljan. N. Bradarić

- Nisam zadovoljan, ostaje nam neiskorišten jedan broj vakcina. Da li građani ne žele da se vakcinišu ili čekaju neku drugu vakcinu koja je, po njihovom mišljenju, možda bolja, zaista ne znam šta je razlog. Sve vakcine se daju u cilju zaštite našeg zdravlja. Sigurno je da nas u sepembru očekuje ponovno porast broja oboljelih, počelo je već u nekim evropskim zemljama. A nas to takođe čeka u jesen - izjavio je dr. Elvir Vehabović, direktor Doma zdravlja.


Naglasio je da se ne zna tačan broj građana sa područja Maglaja koji su se vakcinisali u susjednoj Srbiji jer ih se vrlo mali broj prijavio u ambulante porodične medicine. Računa se da na maglajskom području ima oko 23.000 stanovnika. Nažalost, procjenjuje se da je vakcinisanih tek 12 posto.


Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.