ZAVRŠENO ROČIŠTE

Zdravko Mamić u Sudu BiH: Trebam dobiti nagradu jer sam prijavio korumpirane sudije

Tužilac Oleg Čavka usprotivio se izručenju jer nisu ispunjene pravne pretpostavke za to

A. Aljimi

Na današnjem ročištu za ekstradiciju Zdravka Mamića Hrvatskoj tužilac Oleg Čavka usprotivio se izručenju jer nisu ispunjene pravne pretpostavke za to. Čavka je kazao da zamolnica Hrvatske pravno formalno zadovoljava standardne, ali da se djela u BiH za koja se Mamić tereti drugačije tretiraju.

Zamolnica za Mamićevo izručenje stigla je 6. jula. Također, Hrvatska je zatražila i izručenje njegovog brata Zorana. Tužilaštvo BiH je ta dva predmeta objedinilo, jer je radi o istim krivičnim djelima. 

Radi se o primanju i davanju mita za šta se u BiH može osloboditi ako počinila to prijavi. S druge strane prema zakonu je kako je naveo tužilac Čavka potrebno da je za krivično djelo zaprijećena kazna od najmanje godinu da bi došlo do izručenja.

- Radi se o specifičnom slučaju. Izvršili smo detaljnu provjeru i utvrdili da je zamolnica kao dokument potpuna. Ovaj slučaj je propraćen kontinuiranim medijskim izvještajima. Tokom uvida u predmet ustanovili smo da je hrvatsko pravosuđe krivična djela strožije kvalificiralo. Naime, u bh. pravosuđu postoji privilegija za počinioca da ako ranije prijavi davanje dara ima mogućnost oslobađanja od krivičnog gonjenja. To je blagodat našeg zakona i Tužilaštvo BiH nema veze s tim. Također, utvrdili smo da su krivična djela učinjena na teritoriji BiH, odnosno u Doboju i Banjoj Luci. Zbog toga se protivimo izručenju. Ne postoji ni reciprocitet između BiH i Hrvatske. Poznato je da BiH nikada nije neko izručen iz Hrvatske – kazao je Čavka. 

Mamića u ovom postupku zastupaju advokati Zdravko Rajić i Davor Martinović.

- U jednom momentu je čak u Hrvatskoj zatraženo da se izvrši politički pritisak da se Mamić izruči. Je li moguće da niko nije pročitao ugovor o izručenjima između BiH i Hrvatske. Radi se o političkom cilju da se zadovolje mediji. Dakle da se skrene pozornost sa korumpiranih sudija koje je Mamić kao „zviždač“ prijavio i protiv kojih se vode krivični postupci. Ne može se ni pomisliti na izručenje, jer su djela učinjena na teritoriji BiH i za ovo djelo se u BiH može izreći kazna do šest mjeseci zatvora. Dakle nijedna pretpostavka nije ispunjena za izručenje – naveo je Martinović. 

 I Mamić se obratio sudiji Mirsadu Striki te je naveo da mu je sve politički montirano jer je prijavio sudije za korupciju.

- Trebam dobiti nagradu jer sam prijavio korumpirane sudije koje su me reketirale, a ne da traže moje izručenje. Nemam hrvatsku putovnicu ni ličnu karti, niti ih želim imati. Ispunit ću svaku mjeru koju mi izreknete u milimetar. Zahvaljujem se tužilaštvu na korektnosti. Molim Vas omogućite mi da ostanem normalan i da kako-tako nastavim život dalje. Ovo je politička montaža. Ja sam prijavio sudije jer su me reketirale. Molim Vas za pravdu. Dajte mi pravo da dostojanstveno živim. Ovakav slučaj nigdje ne postoji. Nisam demagog, ja zaista volim BiH. Da ima ta mogućnost odrekao bih se hrvatskog državljanstva. Stvorio sam viceprvake svijeta, a oni traže moje izručenje - kazao je Mamić.

NA VRH

Podijeli članak na