POD VELOM TAJNE

Njemački trgovački lanac „Lidl“ polako napreduje u BiH: Zaposleni prvi radnici, bh. administracija sve usporava

Kao jedna od lokacija u Sarajevu spominje se i devastirani Dom penzionera u Nedžarićima

E. Halimić

„Lidl“ u BiH registriran je na adresi Maglajska 1, sarajevska općina Centar

Foto: Arhiv


Dolazak megapopularnog njemačkog trgovačkog lanca „Lidl“ u Bosnu i Hercegovinu već duže vrijeme plijeni pažnju bh. javnosti.

Prema informacijama „Dnevnog avaza“, ovaj njemački gigant počeo je s procesom zapošljavanja građana BiH. Određeni broj radnika već je upućen na obuku u Srbiju i Hrvatsku.

Veliko interesiranje

Međutim, i pored velikog interesiranja javnosti, sve se odvija pod velom tajne, kako nezvanično saznajemo, osnovni problem kompanije „Lidl“ je sporost bh. administracije, a zbog čega je otvaranje prvih prodajnih objekata u BiH prolongirano za kraj sljedeće godine.

Podsjećamo, „Lidl“ u BiH registriran je na adresi Maglajska 1, sarajevska općina Centar. Osim u Sarajevu, “Lidl” je registrirao poslovnice u Banjoj Luci, u ulici Sime Šolaje 1a te Brčkom, u Bulevaru mira 22. Rukovodilac obje poslovnice je Allen Halamić.

Kao jedna od lokacija „Lidla“ u Sarajevu spominje se i devastirani Dom penzionera u Nedžarićima, koji Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje odavno pokušava prodati, ali potvrde ovakvih informacija još nema.

Grad Živinice

  • Kamenjaković: Dva objekta u Živinicama

    Kamenjaković: Dva objekta u Živinicama

    Foto: Arhiv


Kada su u pitanju Živinice, nedavno je gradonačelnik Samir Kamenjaković za medije potvrdio da će u ovom gradu biti otvorena dva objekta „Lidla“.

- Regulacionim planom Grada Živinica, na mjestu gdje je kompleks Tvornice namještaja Konjuh gradit će se stambeno-poslovni kompleks. Taj lokalitet pogodan je i odgovara kriterijima kompanije „Lidl“ jer posjeduje više od 10 duluma prostora, što je jedan od uvjeta da bi „Lidl“ određenu lokaciju uzeo u razmatranje - rekao je Kamenjaković.

"Lidl" u Nedžarićima?

Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH ponovo je oglasila prodaju Doma penzionera u Nedžarićima u Sarajevu. Prema neslužbenim informacijama, upravo za ovaj objekt zainteresiran je „Lidl“.

Do 25. avgusta do 16 sati Agencija će prikupljati ponude zainteresiranih ponuđača po cijeni od 10,36 miliona KM, prema kojoj je objekt, zajedno sa zemljištem, prodavala i ranije. Kako je pojašnjeno, ponude s nižom cijenom neće biti razmatrane.

NA VRH

Podijeli članak na